Marieke La Brijn springt in het Z met tuigpaard Chantal

  • 25 maart 2022 19:12
door: Steven Stegen, 25 maart 2022 19:12

📌SIDDEBUREN – Z-springen worden met een volledig tuigpaard gefokte merrie. Dat is een niet alledaagse prestatie. De 18-jarige Marieke La Brijn is dan ook met recht trots op haar paard Chantal (Saffraan x Manno).

,,Ik heb enorm veel vertrouwen in Chantal”, vertelt de Groningse amazone. ,,In het parcours heb ik geen enkele angst. Ook als ik iets van twijfel heb gaat ze er voor de volle honderd procent voor.”

Marieke La Brijn met haar tuigpaardmerrie Chantal, waarmee ze Z-springen is.
📸 Arjen Schilperoord

Toch was de aanloop niet gemakkelijk. De merrie heeft een pittig karakter. Zo rent ze met open mond op vreemden af, maar met Marieke is de tuigpaardmerrie dikke maatjes geworden. ,,Toen ik haar kreeg kende ze niks. Ik begon zonder zadel en zonder hoofdstel, omdat we dat simpelweg niet hadden. De volgende dag zat ik er al op en gingen we het weiland op samen met een vriendin van mij en galoppeerden we zo hard als we konden naar de voorkant van het weiland. Uiteindelijk hebben we een hoofdstel bij elkaar kunnen scharrelen en is er een zadel gekocht, waarmee we gingen rijden wat allemaal zonder problemen verliep.”

Springen over PVC-buizen

De eerste sprongen maakte Marieke met Chantal over geïmproviseerde PVC-buizen. ,,Ik kreeg toen al het gevoel dat ze wel talent had om te springen”, zegt Marieke. ,,Toen zijn er hindernissen gekomen en daarna ging het rap. We begonnen met onderlinge wedstrijdjes op de manege waarbij ze al uitblonk met haar vermogen en haar instelling.”

In de klasse B was het niet makkelijk om winstpunten te behalen. ,,We kwamen er heel lastig doorheen en we moesten er een jaar over doen om de B door te komen, omdat de jury het vaak maar te hard vond gaan en het paard in de afstamming niet goed vonden. Ze was simpelweg maar een tuiger die toch niet ver zou komen, zo dacht iedereen. “

Maar de aanhouder wint. Nadat het bijzondere duo door de B heen was ging het ineens snel. ,,We zijn als een speer door de klassen L en M gegaan en nu loopt Chantal in het Z. En ze doet het alsof het niks is. Ze gaat er altijd voor de volle honderd procent voor. Ja, elke rit is een feestje.”