Brons op WK voor Maikel van der Vleuten en Beauville Z N.O.P.

Share
  • 14 augustus 2022 19:11

door: redactie, 14 augustus 2022 19:11

Bondscoach Jos Lansink noemde de bronzen medaille van Van der Vleuten ‘buitenaards’. ,,Nu kun je zien wat een goede kampioen­schaps­ruiter Maikel is”, aldus de opge­togen bondscoach over de prestatie van de 34-jarige Van der Vleuten en zijn paard Beauville N.O.P.

Zilver voor Jérôme Guery, goud voor Henrik von Eckermann en brons voor Maikel van der Vleuten.
📸 FEI | Richard Juilliart

De goed op elkaar inge­speelde combi­natie reed een sterke fout­loze ronde in de eerste manche. Daarmee steeg Van der Vleuten naar de zesde plek en mocht hij nog­maals terugkeren in de piste van Herning voor het allesbeslissende loodzware parcours, ontworpen door Louis Konickx.

Van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. persten er in de tweede finale­ronde alles uit wat ze nog in zich hadden en dat werd beloond met een gewel­dige fout­loze ronde. ,,Ik zei gisteren nog dat je met dubbel nul op het podium zou komen”, zegt Van der Vleuten, nog bijkomend van zijn uitzonder­lijke prestatie. ,,Mijn kleine rijfoutje van vrijdag heb ik vandaag super omgezet. Vooraf hoopte ik bij de laatste 12 te komen, maar ik durfde er niet op te rekenen. Twee kampioen­schappen op rij en twee individuele medailles is gewoon geweldig.”

De Zweed Henrik von Eckermann mocht plaats­nemen op de hoogste trede van het podium. Zijn paard King Edward raakte in vijf parcoursen geen balk aan. Het zilver was voor de Belg Jérome Guery met de 16-jarige hengst Quel Homme de Hus, die ook in de laatste zware omloop nog fris over de obstakels sprong, alsof er niks stond.

Henrik von Eckermann en King Edward op weg naar goud op het WK 2022.
📸 FEI | Richard Juilliart

Jur Vrieling met Long John Silver en Harrie Smolders met Monaco N.O.P. maakten allebei één springfout in de eerste finale­ronde en wisten zich daardoor niet voor de tweede finale­ronde te plaatsen. Toch toonden beide ruiters zich tevreden over de prestaties van hun paarden.

Jur Vrieling betreurt de gevallen balk maar kijkt terug op een heel goed kampioen­schap dat eindigde op de 18e plaats. ,,Long John Silver sprong van begin af aan heel goed. Op woensdag in het jacht­parcours al, en dan hoop je dat je de twee dagen erna veel voor het team kan doen en dat hebben we gelukkig gedaan. Ik had gehoopt vandaag in de finale meer te kunnen doen, maar ik ben heel tevreden.”

Ook Smolders keert tevreden huis­waarts na een 15e plek. ,,Monaco heeft fantastisch ge­sprongen, echter hebben we – op de vrijdag na – net niet het niveau aangetikt om indivi­dueel een hoofdrol te spelen. We kwamen om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen, we nemen team-zilver mee naar huis, dus we moeten tevreden zijn.”

Prima debuut Lansink

Jos Lansink kan terugkijken op een mooi kam­pioen­schaps­debuut als bonds­coach van teamNL. ,,Er stond druk op Maikel want hij moest nul rijden. In het eerste par­cours had de parcours­bouwer zich denk ik een beetje verkeken, want ze sprongen er alle­maal zo mak­kelijk over­heen. We wisten dat de tweede ronde extreem zou worden en dat zag je ook aan de uit­slagen. Maikel reed van start tot finish op de milli­meter. We hebben ons gekwa­lificeerd voor Parijs en dat daar nu twee medailles bijge­komen zijn is geweldig.”

📝 KNHS | Stegen.net
📸 FEI | Richard Juilliart

WK springen 2022 springen individueel
🥇 Henrik von Eckermann 🇸🇪 – King Edward (v. Edward), 0.58/0/0/0/0 – 0.58
🥈 Jérôme Guery 🇧🇪 – Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel), 2.35/0/1/0/0 – 3.35
🥉 Maikel van der Vleuten 🇳🇱 – Beauville Z N.O.P. (v. Bustique), 1.96/0/4/0/0 – 5.96
15. Harrie Smolders 🇳🇱 – Monaco N.O.P. (v. Cassini II), 3.52/4/0/4 – 11.52
18. Jur Vrieling 🇳🇱 – Long John Silver 3 (v. Lasino), 6.29/0/2/4 – 12.29