Nederlands para dressuur­team pakt goud op WK

Share
  • 13 augustus 2022 19:49

door: KNHS, 13 augustus 2022 19:49

Frank Hosmar en Alphaville N.O.P. (v. Sandreo, eigenaar F. Hosmar en A. Hosmar-Keekstra) leken indivi¬≠dueel zelfs op weg naar zilver, maar moesten uitein¬≠delijk genoegen nemen met brons. De eind¬≠score van 75.256% kon op twee honderd¬≠sten na niet tippen aan Sophie Wells met Don Cara M voor Groot-Brittanni√ę. Mich√®le George kon met Best of 8 de Belgische vlag het hoogst doen rijzen.

De pret was er voor Frank Hosmar echter niet minder om: ,,Ik ben super blij, wie had dit verwacht? Alphaville N.O.P. is ontzet¬≠tend ziek geweest en de dieren¬≠artsen konden slechts gissen naar de oorzaak. Ik heb meer¬≠maals tot midden in de nacht bij stal gezeten om maar wat brokjes bij hem naar binnen te krijgen, want hij werd verschrik¬≠kelijk mager. Uiteindelijk zijn we homeo¬≠pathische weg ingeslagen en nou ja, zie hier het resultaat!‚ÄĚ

Sanne Voets, Frank Hosmar, Demi Haerkens en Lotte Krijns tonen in Herning hun absolute wereld­klasse. De toon werd vrijdag gezet door eerst­genoemde amazone met Demantur RS2 (v.Vivaldi, in eigen­dom van RS2 Dressage Centre). De gouden combinatie zette een wereld­record neer in de Individuele Test in Grade IV.

Frank Hosmar met Alphaville N.O.P.

Toen Demi Haerkens en EHL Daula (v.Gribaldi, in eigendom van EHL Horses, P. Swinkels, R. Swinkels, B.Ugen) hun zilveren score van woensdag ook nog eens herhaalde, verscheen er een twinkeling in de ogen van bonds­coach Joyce van Rooijen-Heuitink. Zou NLO-WVM-TeamNL Paradressuur hun huzaren­stukje van 2018 kunnen herhalen?

Lotte Krijnsen en Rosenstolz (v.Rotspon, eigenaar fam. Krijnsen) klimmen zaterdag in Grade III op naar de vijfde positie (71.412%) en Lotte verzekert zich zo knap van een startplaats in de K√ľr op Muziek op zondag. Grootste concurrent Dene¬≠marken had echter na deze grade een indruk¬≠wekkend puntentotaal verzameld en de verlossing moest dus komen van Frank Hosmar.

De missie was duidelijk: alles boven 75.3% zou NLO-WVM-TeamNL van het goud voorzien. Met behoorlijk wat druk op zijn schouders begint Frank Hosmar met een grote glimlach aan zijn proef met Alphaville N.O.P. Een sterk begin, maar de score zakt iets in het midden van de proef. Wat is het spannend! Frank perst het laatste uit zijn proef en dan is het wachten op de offici√ęle einduitslag. De commentator begint, maar de oranje equipe heeft het al gezien op het scorebord en begint te juichen: 75.786% voor Frank en goud voor Nederland!

De bondscoach kan het bijna niet geloven. ,,Ik heb de tranen in mijn ogen staan! Het was net zo spannend als in Tokio en toen wonnen we net niet. Toen achter Groot-Brittanni√ę en nu winnen we van de Denen. Het was op voorhand echt niet zo makkelijk. Een droomscenario en deze gouden medaille geeft vleugels voor de toekomst.‚ÄĚ

Nederland wint de landenstrijd met een totaal van 230.225 en blijft zo nipt voor op team Denemarken (229.751%). Het brons gaat uiteindelijk naar Team USA met 225.335%. Morgen komen de beste 8 combinaties per Grade aan start in de K√ľr op Muziek, voor TeamNL hebben alle ruiters zich kunnen plaatsen voor deze individuele eindstrijd.

📝 KNHS | Stegen.net
📸 FEI

Landenwedstrijd para dressuur WK 2022
🥇 Nederland – 230.225
Frank Hosmar (Haarle) & Alphaville N.O.P., 75.786%
– Sanne Voets (Berghem) & Demantur RS2 N.O.P., 78.415%
– Demi Haerkens (Helmond) & EHL Daula, 76.024%
– Lotte Krijnsen (Enschede) & Rosenstolz, (71.412%)

🥈¬†Denemarken – 229.751
🥉 Verenigde Staten – 225.335