Jur Vrieling zesde in wereld­beker Jumping Amster­dam

Share
  • 29 januari 2023 19:38

door: redactie, 29 januari 2023 19:38
KNHS avatar

📌 AMSTERDAM – Jur Vrieling is fraai zesde ge­worden in de wereld­beker­wedstrijd tijdens Jumping Amster­dam. Met Fiu­micino van de Kale­vallei liep Vrieling in de barrage tegen vier straf­punten aan. De Frans­man Julien Epaillard won met Dona­tello d’Auge.

Vrieling leverde puike prestaties in de RAI, waar Jumping Amster­dam na twee annule­ringen vanwege corona uitgroeide tot een druk bezochte en geslaagde happening. Vrieling werd gehuldigd als meest con­stante Neder­landse ruiter tijdens het evenement.

De Groninger was met de zesde plaats in de wereld­beker­wedstrijd de beste van TeamNL. Met Fiumicino van de Kale­vallei reed Vrieling in de barrage de tweede tijd. Helaas moesten er vier straf­punten geïncasseerd worden door een fout in de dubbel­sprong.

Jur Vrieling.

De Fransman Julien Epaillard won zijn derde kwa­lificatie van het seizoen. Hij was sneller dan de pas 23-jarige Zwitser Edouard Schmitz (Quno) en de Braziliaan Yuri Mansur (Vitiki) die de andere podium­plaatsen opeisten.

De ereprijs is voor Vrieling een pleister op de wonde voor zijn zesde plaats in de FEI Longines wereld­beker­wedstrijd. Met zijn 12-jarige ruin ging Vrieling voor de hoofd­prijs. ,,Fiumicino van de Kale­vallei sprong geweldig in de eerste ronde. In de barrage ook, maar ik wilde naar de dubbel oxer niet te veel risico nemen en daarmee was iets het tempo eruit. Daardoor kreeg ik daar juist de spring­fout. Omdat Fiumicino zo goed sprong ben je dan toch wel teleur­gesteld dat ik zesde word.”

Julien Epaillard won met Donatello d’Auge de wereldbeker bij Jumping Amsterdam.
📸 FEI | Arnd Bronkhorst

Over de finale van de wereld­beker zegt de ruiter uit Holwierde: ,,Dat blijft het toch spannend of het lukt om me te plaatsen voor de finale in Omaha. Met een top drie klassering was dat wel zeker geweest. Het was na een pauze weer de eerste wedstrijd voor Fiumicino. Hij was lekker fris en zit echt lekker in zijn vel. Volgende week rijd ik nog in Bordeaux met Long John Silver 3 N.O.P. die heeft ook een tijdje vakantie gehad.”

Vrieling was de enige van de acht com­binaties van TeamNL aan start die zich wist te plaatsen voor de barrage, die gewonnen werd door de Franse snelle ruiter Julien Epaillard, die in Amsterdam zijn derde wereld­beker­wedstrijd van het seizoen won. Hij neemt ook de leiding in de tussen­stand. Vrieling is op plaats 10 de beste Nederlander en lijkt toch wel zeker van een ticket voor de wereld­bekerfinale.

Jumping Amsterdam helemaal terug

Jumping Amsterdam is na twee geannuleerde edities vanwege de coronapandemie weer helemaal terug. Met 55.000 toeschouwers in vijf dagen in de RAI wist het enthousiaste publiek de weg naar de hoofdstad te vinden. De ruiters komen dan ook graag naar Jumping Amsterdam dat geprezen wordt om zijn sfeer maar ook om de geweldige sport.

Hoogtepunten waren de overwinning van Dinja van Liere met Hermès N.O.P. in de FEI wereldbekerwedstrijd dressuur, de tweede plaats van Maikel van der Vleuten met Dywis HH in de Grote Prijs op zaterdagavond. Het was reclame voor de paardensport met goede resultaten voor de ruiters van TeamNL met ook onder meer een overwinning voor Sanne Thijssen en Clarima. Genieten was het ook van multi-kampioen Jeroen Dubbeldam die met jonge paarden terug is in de grote sport.

Uitslag wereldbeker Jumping Amsterdam 2023:

Ruiter

Paard

tijd

1.

Julien Epaillard
🇫🇷

Donatello d’Auge
v. Jarnac

0-42.04

2.

Edouard Schmitz
🇨🇭

Quno
v. Quo Vados

0-43.44

3.

Yuri Mansur
🇧🇷

Vitiki
v. Valentino

0-44.42

📝 bronnen: KNHS | Stegen.net
📸 FEI | Arnd Bronkhorst