Dressuurlegende Parzival van Adelinde Cor­nelissen over­leden

Share
  • 3 februari 2023 00:02

door: redactie, 3 februari 2023 00:02

📌 NIJKERK – Adelinde Cornelissen heeft donder­dag afscheid moeten nemen van Parzival, het paard waar­mee ze haar imposante carrière startte. De Jazz-nakome­ling over­leed op 26-jarige leeftijd.

Cornelissen maakte het droevige nieuws zelf bekend. ,,Ik buig mijn hoofd voor jou. Ik voel me nederig en bevoor­recht dat ik je heb ontmoet en heb leren kennen. Niet vanwege de kam­pioen­schappen die je hebt gewonnen, maar vanwege de per­soonlijk­heid die je was.”

Adelinde Cornelissen en Parzival op een foto uit 2006.
Adelinde Cornelissen en Parzival op een foto uit 2006.

Het duo vierde vele successen, met onder andere zilver op de Olym­pische spelen van Londen. Toch was de aanloop met de door Ria Beijer gefokte Parzival niet makkelijk. ,,Het was een hele uit­daging om de grote, verlegen, achter­dochtige en bange vos die je was ervan te over­tuigen dat je mij en de wereld om je heen kon ver­trouwen. Maar toen we elkaar eenmaal vertrouwden, werden we een team. De afgelopen 21 jaar waren we onaf­scheidelijk”, zo laat Adelinde Cornelissen weten.

Cornelissen bleef altijd geloven in Parzival, ook toen ze van veel kanten te horen kreeg dat het nooit wat zou worden met de angstige vos. De critici kregen geen gelijk. Zo was er goud op het EK in 2009 en 2011. Ook won Cornelissen met Parzival de finales van de wereldbeker in 2011 en 2012.