Thamar Zweistra vijfde in finale wereldbeker dressuur

Share
  • 8 april 2023 18:10

door: redactie, 8 april 2023 18:10

📌 OMAHA – Thamar Zweistra is knap vijfde geworden in de wereldbekerfinale dressuur. De amazone uit Schore zette daarmee met Hexagon’s Ich Weiss haar beste prestatie ooit neer in een internationaal kampioenschap. De Duitse Jessica von Bredow-Werndl won haar tweede wereldbeker op rij.

De Nederlandse afvaardiging in Omaha was drastisch uitgedund door het uitvallen van Dinja van Liere en Marieke van der Putten. Van Liere, een kandidaat voor het podium, moest zich woensdag terugtrekken omdat haar toppaard Hermes N.O.P. niet fit was.

Koliek

Van der Putten zegde kort voor de kür op muziek af, nadat haar paard Torveslettens Titanium RS2 lichte koliekverschijnselen had vertoond. Woensdag was ze nog als achtste geëindigd in de grand prix. Zweistra was begonnen met de zesde plaats.

Thamar Zweistra met Hexagon’s Ich Weiss.

Zweistra kwam tot een score van 78,205 procent, net geen persoonlijk record. ,,Ik had liever nog 80 procent gehaald, maar dan had ik wat minder foutjes moeten maken”, vertelde ze.

‘Normaal heeft hij niet zo veel last van spanning’

Thamar Zweistra

,,Het duurde even totdat Hexagon’s Ich Weiss ontspande aan het begin van de kür. Normaal heeft hij niet zo veel last van spanning. Maar dat duurde iets langer dan ik verwacht had. Zodra hij de spanning kwijt was, was hij er echt weer. Daar was ik best trots op.”

Jessica von Bredow-Werndl won met TSF Dalera BB de finale van de wereldbeker in Omaha.

Vorig jaar eindigde Zweistra in Leipzig bij haar debuut in een wereldbekerfinale met de nu 10-jarige schimmelhengst Hexagon’s Ich Weiss op de elfde plaats. Ze maakte ook deel uit van het team dat vorig jaar op de WK van Herning als vijfde eindigde en daarmee kwalificatie voor de Spelen van Parijs 2024 afdwong.

Winnares Von Bredow-Werndl hield met haar merrie TSF Dalera BB de Deense Nanna Skodborg Merrald (Blue Hors Zepter) en de Duitse Isabell Werth (DSP Quantaz) achter zich. Von Bredow-Werndl kwam tot een score van 90,482 procent.

Verwimp dertiende

Jorinde Verwimp was de enige Belgische deelneemster in de wereldbekerfinale. Ze werd met Charmer 13e met 71,900 procent. ,,Dit was niet de kür die ik wilde rijden”, reageerde Verwimp. ,,Er slopen te veel foutjes in mijn proef. Ik kan het relativeren. Voor Charmer was het zijn eerste kampioenschap, het is hem vergeven. Deze finale was vooral een leerrijke ervaring voor Charmer en ikzelf. En ik kan de WB-finale afvinken van mijn bucketlist.”

Uitslag finale WB kür op muziek 2023

ruiterpaardscore
1.Jessica von Bredow-Werndl
🇩🇪
TSF Dalera BB
v. Easy Game
90.482%
2.Nanna Skodborg Merrald
🇩🇰
Blue Hors Zepter
v. Blue Hors Zack
87.146%
3.Isabell Werth
🇩🇪
DSP Quantaz
v. Quarterback
85.761%
4.Steffen Peters
🇺🇸
Suppenkasper
v. Spielberg
83.921%
5.Thamar Zweistra
🇳🇱
Hexagon’s Ich Weiss
v. Hexagon’s Rubiquil
78.204%

📝 bronnen: KNHS | Stegen.net
📸 FEI