Persoonlijk record Marieke van der Putten bij start The Dutch Masters

Share
  • 10 maart 2023 09:17

door: KNHS, 10 maart 2023 09:17

📌 DEN BOSCH – De dressuur­ruiters van TeamNL zijn goed van start gegaan bij The Dutch Masters – Indoor Bra­bant. In de openings­wedstrijd van het vijf­sterren con­cours in de Brabant­­hallen, de Wereld­beker Grand Prix, ein­digden Marieke van der Putten (Apel­doorn) en Dinja van Liere (Uden) op de tweede en derde plaats.

Winnaar werd de in Brabant wonende Britse wereld­kampioene Charlotte Fry. Zes com­binaties van TeamNL ein­digden in de top 10. Zaterdagmiddag worden de laatste wereld­beker­punten in aan­loop naar de finale in Omaha verdeeld.

Marieke van der Putten reed in de door haar werk­gever RS2 Dressage gespon­sorde Grand Prix een nieuw per­soonlijk record met de Totilas-zoon Torves­lettens Titanium RS2. Op het score­bord kwam een totaal van 76.761 procent, goed voor de tweede plaats. ,,Heel gaaf. Vorig jaar reden we hier onze eerste wereld­beker­wedstijd. Toen was Titanium nog heel groen. Het is mooi om te merken dat Titanium een jaar later zoveel verbeterd is en zoveel zekerder is in de ring”, vertelt Van der Putten na afloop.

Marieke van der Putten: ‘Titanium is een heel blij paard en hij vindt de wed­strijden echt leuk.’

Ze vervolgt: ,,Ik heb echt fijn gereden. Titanium is een heel blij paard en hij vindt de wed­strijden echt leuk. In de Grand Prix is Titanium heel safe. Dat begint in de kür nu ook te komen. De vorige wedstrijd in Neu­münster ging de kür ook al beter, dus ik heb voor zater­dag­middag goede verwachtingen.”

Persoonlijk record

Van der Putten reed dus een nieuw persoonlijk record nadat ze vorig jaar op het WK in Herning met het team de vijfde plaats behaalde. Team­genote Dinja van Liere reed haar toppaard Hermès N.O.P. waarmee ze op het WK twee bronzen medailles won in de Brabant­hallen naar de derde plaats in de Grand Prix. De winnares van Jumping Amsterdam eind januari is al zeker van deel­name aan de wereld­beker­finale in Omaha en zal er op gebrand zijn om zater­dag­middag in de laatste wereld­beker­kwalifi­catie van het seizoen wederom te scoren. Beide ama­zones lieten de Duitse top­amazone Isabell Werth achter zich.

De concurrentie zal zaterdag in de kür op muziek opnieuw komen van de Britse wereld­kampioene Charlotte Fry en Glamour­dale, die in de Grand Prix met de over­winning lieten zien in vorm te zijn. De Britse woont en werkt in Den Hout in Noord Brabant voor de Neder­landse hengsten­houder Gert Jan van Olst.

Bondscoach Alex van Silfhout was een tevreden man op de eerste dag van The Dutch Masters Indoor Brabant. Zes pupillen eindigden bij de beste tien in de Grand Prix.

Marlies van Baalen (Brakel) debu­teerde op vijf­sterren-niveau met haar elfjarige ruin Habibi DVB met 73.087% en werd knap achtste. Ze eindigde daar­mee net achter Thamar Zweistra (Schore), die haar schimmel Hexa­gon’s Ich Weiss naar 73.109 procent reed. Zweistra kan zich zater­dag plaatsen voor haar tweede wereldbekerfinale.

Marlies van Baalen ging geruime tijd aan kop in de Grand Prix. Een blessure van haar toppaard Go Legend verpestte voor de Brakelse het seizoen 2022. Daardoor viel de tweevoudig Olympiër buiten de WK-selectie. Met Habibi DVB lijkt Van Baalen (42) een nieuwe troef in handen te hebben. De combinatie deed vorige maand voor het eerst over de landsgrenzen van zich spreken met tweede plaatsen in de Grand Prix en de kür op muziek in Le Mans, een driesterrenwedstrijd.

De FEI wereldbekerwedstrijd dressuur kür op muziek wordt aan­staande zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur verreden.

📝 bronnen: Stegen.net | Persbericht
📸 FEI