Gerben Morsink tevreden met tweede plaats op CSI Twente: ‘elk rondje met Navarone is leuk’

Share
  • 10 juni 2023 19:13

door: Willem Pfeiffer, 10 juni 2023 19:13

📌 GEESTEREN – Gerben Morsink diende zich vrijdagavond tijdens het CSI4* Twente met zijn veertienjarige zwarte hengst Navarone Z (v. Nabab de Reve) nadrukkelijk aan als een van de kandidaten voor de zege in de Grote Prijs van het Equestrian Park Erve Maathuis in Geesteren van komende zondag.

De combinatie uit Enschede maakte een overtuigende indruk in het basisparcours en herhaalde dat in de barrage, waarin Morsink slechts twee tegenstanders trof.

Hij nam genoegen met de tweede plaats achter de Braziliaan Bernardo Cardoso de Resende Alves met zijn dertienjarige schimmelhengst El Torreo de Muze. Bas Moerings en Iphstar (v. Denzel vh Meulenhof), vorig jaar winnaars van het hoofdnummer op Twentse bodem, incasseerden acht strafpunten in de extra rondgang en werden derde.

Het zag er aanvankelijk bepaald niet naar uit dat het aantal kanshebbers voor de zege beperkt zou blijven tot een trio. Moerings en Morsink waren al de vijfde en zevende starter en het had er dus alle schijn van dat nog een redelijk aantal opponenten zich bij het tweetal zou voegen. Niets was echter minder waar. Het lukte alleen de Braziliaan nog, die als 36ste van de 59 deelnemers in de ring verscheen.

Gerben Morsink kon prima leven met zijn tweede plek. ,,Elk rondje met Navarone is gewoon leuk. Hij kan het allemaal zo gemakkelijk doen. Eerlijk gezegd heb ik alles met hem wel zo gepland dat ik er halverwege het buitenseizoen wilde staan. We hebben hier een beetje naar toegewerkt. Navarone wil altijd, daar hoef ik niet achteraan. Ik heb vandaag wel iets tempo gemaakt, maar bewust nog niet alles op alles gezet en hem strak op de lijn gehouden.”

Gerben Morsink kan zondag zomaar eindelijk de derde Twentenaar worden die na Jos Lansink in 1988 en 1993 en Gerco Schröder in 2007 de hoofdprijs pakt op het traditierijke Erve Maathuis. ,,Dat zou natuurlijk heel erg mooi zijn, nadat ik in 2014 met Faithfull achter Jur Vrieling al een keer tweede was. Maar ik slaap er wel heel goed om en droom er ook niet van.”

Geen huis te hoog

Zijn vertrouwen in Navarone is echter maximaal. ,,Hij kan niet beter springen dan hij nu doet. Maar het blijft een dier en wij moeten zorgen dat hij zondag net zo fit is als vandaag. Hij springt in de kracht van zijn leven, geen huis is te hoog voor hem. Het ziet er misschien niet altijd even mooi uit, maar dat helpt hem wel in het parcours. ”

Complimenten heeft Gerben Morsink ook voor de graspiste in Geesteren. ,,Het is echt een droom om hier als ruiter binnen te rijden, in Nederland ligt geen mooier groot terrein dan hier.”

Op het uiterst selectieve parcours van de Duitse ontwerpers Stefan Schäfer en Jennifer Ripplinger tekende Steven Veldhuis als snelste vierfouter voor de vierde positie met zijn puik springende bruine merrie Iregina (v. Kojak). Jeroen Dubbeldam werd zevende met zijn in 2013 geboren voshengst Investment (v. Kannan), Michael Greeve negende met de negenjarige bruine ruin Jacksonville Eurohill (v. Emerald) en Gert-Jan Bruggink tiende met de even oude schimmelruin Vigalio SHO Z (v. Vigo d’ Arsouilles).

Lowie Joppen is zeer succesvol tijdens het CSI Twente.

Lowie Joppen boekte vrijdag zijn tweede overwinning op het Equestrian Park Erve Maathuis. Met de tienjarige de bruine hengst Important Style (v. Falaise de Muze) realiseerde Joppen halverwege de rubriek over 1,45 meter op tijd in 30,23 seconde veruit de snelste chrono van de 53 combinaties.

De Engelse ruiter Joshua Hutchins eindigde als tweede met zijn bruine merrie Millfield Lyric. De derde plaats was voor Gert-Jan Bruggink met zijn tien jaar negenjarige bruine ruin Kasilias Eas SHO Z (v. Kannan). Hij werd gevolgd door Daan van Geel met de tienjarige vosmerrie I’m Special Power SIH (v. Comme il Faut 5), Marriët Smit-Hoekstra met de negenjarige bruine ruin Duco Z (v. Dakar TN) en Eric ten Cate met de tienjarige vosmerrie Horsedeals Notre-Dame van ’t Roosakker (v. Echo van’t Spieveld).