Drie medailles voor Marten Luiten op EK-dressuur U25

Share
  • 16 juli 2023 22:53

door: KNHS, 16 juli 2023 22:53

📌PILISJÁSZFALU – Dressuurruiter Marten Luiten heeft in Hongarije zijn derde medaille gewonnen op het Europees Kampioenschap U25. Na teambrons en zilver in de individuele proef won de Groninger student brons in de kür op muziek met zijn merrie Fynona.

,,Ik ben eigenlijk heel tevreden. Dit was mijn eerste EK U25. Het ging iedere dag iets makkelijker en beter”, aldus Luiten.

Marten Luiten (21, Winschoten) reed met de 13-jarige merrie een geweldige kür op muziek, de finale van het EK U25. Met heel veel precisie en prachtige pirouettes kwam er een resultaat van 78.510% op het scorebord. Daarmee stonden ze op dat moment op zilver met alleen de Duitse Felicitas Hendricks nog te gaan. Ze ging over de score van Marten heen, veroverde het zilver, haar landgenote Helen Erbe het goud. Voor Marten was het zijn derde medaille dit weekend. Twee keer brons en zilver.

Het KNHS Talent van het Jaar 2021 en 2022 reageert enthousiast. ,,Ik ben eigenlijk heel tevreden. Dit was mijn eerste EK U25. Het ging iedere dag iets makkelijker en beter. In de Kür op Muziek waren de pirouettes heel mooi en de piaffe van Fynona is ook echt sterk verbeterd. Jammer dat de eerste lijn met de galopchangementen om de pas mis ging. Normaal kan Fynona daar heel goed op scoren. In de kür liep het heel mooi met de muziek. Alles klopte.”

Marten reed vorig jaar geen Europees Kampioenschap, in 2021 won hij met Fynona drie maal goud op het EK voor Young Riders in Oliva Nova. Heeft hij dit jaar aan zijn verwachtingen kunnen voldoen? ,,Ik heb afgelopen winter in Gothenburg een keer internationaal gereden. Verder heb ik dit jaar veel in Nederland gestart, dus dan is het heel moeilijk om te vergelijken hoe ik er voor stond tussen de buitenlandse concurrentie. Ik had dan ook geen echte verwachtingen. Mijn doel was om hier fijne proeven te rijden. Ik ben dan ook heel tevreden met de drie medailles.”

,,Fynona krijgt nu een periode waar we het wat rustiger aan gaan doen”, kijkt Marten vooruit. ,,Daarna ga ik werken aan de verbeterpunten. Ik zal nog zeker wel bij de U25 blijven rijden, maar wil ook wel een keer meedoen bij de senioren om het echie.”

Thalia Rockx reed Golden Dancer de la Fazenda naar en hele mooie zevende plaats in de finale van het EK. Teamgenote Zoë Kuintjes eindigde met haar ervaren Cupido RS2 precies achter Thalia op plaats 8.

Young Riders: Shanna Baars zesde

In de finale bij de Young Riders was er wederom het beste Nederlandse resultaat voor Shanna Baars en de merrie Farzana G. De combinatie werd zesde met een percentage van 76.145, dat was een persoonlijk record voor ze. Robin Heiden en Gasmonkey eindigden op plaats 11, Rowena Weggelaar reed Don Quichot naar plaats 14.