Marten Luiten Europees kampioen: ‘dit had ik niet zien aankomen’

Share
  • 20 augustus 2020 16:35

door: KNHS, 20 augustus 2020 16:35

📌 PILISJÁSZFALU
📝 KNHS | STEGEN.NET

Marten Luiten is met Fynona Europees kampioen dressuur bij de Young Riders! ,,Het is een onbeschrijfelijk gevoel”, aldus het 18-jarige talent uit Winschoten, die zijn eerste jaar bij de Young Riders heeft. Brons was er voor Daphne van Peperstraten.

Marten Luiten nam de leiding met 77.559% en dat betekende een gouden individuele medaille. Eerder behaalde hij met het team ook al goud in de landenwedstrijd op het EK in Hongarije, dat voor Nederland ongekend succesvol verloopt.

De juryleden waren unaniem in hun oordeel en het KNHS Talententeamlid kreeg het goud omgehangen. ,,Een onbeschrijflijk gevoel”, stelt Luiten. ,,Ik had de tweede observatiewedstrijd gewonnen, dus ik wist dat ik niet helemaal zonder kansen naar dit EK kwam. Maar dit had ik echt niet zien aankomen.”

Luiten scoorde op geen enkel onderdeel lager dan een 7 en wist voor meerdere onderdelen negens te bemachtigen. ,,Het binnenkomen was direct al goed voor een 9. De stap- en drafonderdelen verliepen heel stabiel en ontspannen. In de galoptour ligt haar grote talent, zeker in de pirouettes en de series ga ik naar die negens toe. In mijn Junioren-tijd had ik al doorgetraind voor de Young Riders. Het verschil is dat er meer verzameling wordt gevraagd; in de galoptour komen er halve pirouettes en wisselseries bij. Daar heeft mijn merrie veel aanleg voor, dus door het talent van het paard was de overstap naar deze categorie niet heel moeilijk.”

Kür

Vrijdag is het afsluitende onderdeel, waarin Luiten een kür op muziek met Zuid-Europese invloeden rijdt. ,,Het plan is om zo goed mogelijk mijn best te doen en er vooral ook van te genieten. De kans dat we op het EK mogen rijden is geweldig. Het resultaat hangt af van de vorm van de dag. Ik wil vooral fijn rijden en gun het die anderen net zo goed.”

Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge) maakt in Pilisjászfalu al haar zesde internationale kampioenschap mee. Met Johnson-zoon Greenpoint’s Cupido is het de vierde keer dat ze op een EK staat. ,,Het is geweldig om een individuele medaille te behalen, dat was ook echt mijn doel. Mijn paard is topfit en we reden een heel goede proef. Het was jammer dat er een dure fout insloop, maar ik kan niet anders zeggen dan dat we supertevreden zijn.”

Van Peperstraten heeft een nieuwe kür. ,,Buiten dat ik benieuwd ben hoe die ontvangen wordt, heb ik vooral zin om onze kür te laten zien. Het doel is om dit gevoel vast te houden en een zo goed mogelijke kür te rijden.” KNHS Talententeamlid Van Peperstraten kreeg te maken met een wisselende jurybeoordeling. Het jurylid bij B zette haar op de tweede plaats en de Finse Colliander bij H plaatste Van Peperstraten als zesde.

EK-debutante Quinty Vossers zette met haar Hummer (v. Charmeur) een sterke proef neer die werd beloond met 72,912% en daarmee de zesde plaats in het deelnemersveld. De juryleden waren het over de proef van Vossers ook niet eens. Jurylid Colliander zette haar achter Marten Luiten op de tweede plek. De juryleden bij E en C hadden Vossers slechts op de twaalfde plaats staan.

EK Young Riders 2020 individueel
Goud Marten Luiten (Winschoten) – Fynona, 77.559%
Zilver Lia Welschof (Dui) – First Class 88, 75.853
Brons Daphne van Peperstraten (Oude-Tonge) – Greenpoint’s Cupido, 74.2655%
6. Quinty Vossers (Doetinchem) – Hummer, 72.912%