Marcus Ehning leidt Duits feestje op CHIO Aken: ‘mooier kan het niet’

Share
  • 2 juli 2023 19:23

door: Steven Stegen, 2 juli 2023 19:23

📌 AKEN – De laatste starter was de beste in de Grote Prijs van het CHIO Aken. Marcus Ehning zorgde voor een geweldige ontlading in het volle stadion, toen hij met Stargold zijn landgenoot Daniel Deusser klopte. Jur Vrieling had één foutje en werd 26e.

Het CHIO Aken bevestigde opnieuw de leidende positie in de paardensport. Met een line-up om van te watertanden, een massa aan enthousiast publiek en een prijzenpot om U tegen te zeggen.

Jur Vrieling was in de Grote Prijs de enige Nederlandse deelnemer, nadat Marc Houtzager vroegtijdig naar huis was vertrokken nadat zijn paard Holy Moly geblesseerd raakte.

Jur Vrieling en Long John Silver tijdens de Grote Prijs van het CHIO Aken.

Vrieling verscheen al vroeg in de wedstrijd aan de start met zijn imposante schimmel Long John Silver. Op hindernis drie kwam Long John Silver ietsje dicht bij de oxer en rolde er een balk. Dat was zonde, want de schimmel bewees opnieuw een ontzettend goed en vermogend springpaard te zijn. Vrieling had geen hele snelle tijd en wist zich met de ene springfout niet te plaatsen voor de tweede omloop.

De winnende rit van Marcus Ehning op het CHIO Aken.

Vijf combinaties wisten beide omlopen foutloos te blijven, zodat er een geweldige barrage volgde, met 40.000 enthousiaste fans op de tribunes. Het draaide uit op een onvervalst Duits feestje. Eerst nam Philip Weishaupt de leiding, ondanks een springfout met Zineday. Daniel Deusser bleef als eerste ook in de barrage zonder fouten en leek met Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek) de favoriet voor de eindzege.

Marcus Ehning en Stargold bij de huldiging op het CHIO Aken.
📸 Rolex | Tiffany van Halle

Maar Marcus Ehning deed als laatste starter in de barrage een geslaagde aanval en reed met zijn hengst Stargold nog een fractie sneller. ,,Dat hadden velen vast niet verwacht, maar Stargold is een heel intelligent paard met een groot hart”, vertelde Ehning. ,,Ik heb van de barrage verder niets gezien. Tot het laatste moment wist ik niet of ik sneller was. Maar op deze manier winnen, als laatste starter en in Aken, mooier kan het niet!”

Het was voor de 49-jarige Marcus Ehning uit Borken de derde keer dat hij de Grote Prijs van het CHIO Aken wist te winnen. In 2006 won hij met Küchengirl en in 2018 met Pret a Tout. De zege leverde Ehning een half miljoen euro op.

Uitslag Grote Prijs CHIO Aken 2023

ruiterpaardstr pnt
1.Marcus Ehning
🇩🇪
Stargold
v. Stakkato
0-45.12
2.Daniel Deusser
🇩🇪
Killer Queen VDM
v. Eldorado vd Zeshoek
0-45.73
3.Philipp Weishaupt
🇩🇪
Zineday
v. Zinedine
4-43.36

Winst vierspanrijders

De Nederlandse vierspanrijders hebben de landenwedstrijd van het CHIO in Aken gewonnen. Het team van bondscoach Ad Aarts hield de voor het eigen publiek rijdende Duitsers achter zich.

Bram Chardon, Koos de Ronde en IJsbrand Chardon sloten de wedstrijd in stijl af met drie foutloze vaardigheidsproeven. IJsbrand Chardon eindigde als beste Nederlander op de tweede plaats in het individuele klassement, dat werd gewonnen door de Australische favoriet Boyd Exell.