Sterke kampioenen op geslaagde keuring Vereniging Het Groninger Paard

Share
  • 25 augustus 2023 10:32

door: redactie, 25 augustus 2023 10:32
Tolbert
stegen.net | persbericht

De 5-jarige merrie Wietske J (v. Maistro Polo) van M.H. de Harder uit Oudega is Nationaal kampioen geworden bij de keuring van Vereniging het Groninger Paard . Bij de veulens ging het merrieveulen Leentje van de Pasop (v. Löwenkönig) van de combinatie Hiemstra/v.d. Veen er met de hoogste eer vandoor.

De nationale keuring werd zaterdag bij de HJC-manege in Tolbert gehouden. Het is de afsluiting van het keuringsseizoen 2023. Op verschillende regionale keuringen hebben de paarden zich geselecteerd voor een afvaardiging naar deze keuring.

In totaal kwamen 37 paarden in de baan, welke beoordeeld werden door mevr. S. Hakvoort, mevr. M. Kalk en inspecteur dhr. A. de Jong. Een mooi aantal deelnemers voor dit nog altijd zeldzame huisdierras.

Veulenkampioenschap

De keuring begon met twee goedgevulde groepen veulens waarin de kwaliteit in de breedte goed was, dertien eerste premies zijn er uitgereikt. Het beste hengstveulen van de dag was de sterk gebouwde Milan B (v. Maistro Polo x Landos af Hvarre) van fokker A. Bassa. Een veulen dat goed in het type staat en fijn beweegt, aldus de jury.

keuring Groninger Paard
De veulenkampioen Leentje van de Pasop op de keuring Groninger Paard.
© Claudia Dermois

Bij de merrieveulens liep Leentje van de Pasop (v. Löwenkonig x Extase) naar de koppositie. Ze is gefokt en in eigendom van de combinatie Hiemstra/v.d. Veen. Dit nog jonge veulen presenteert zich met veel allure en souplesse en combineert dit met een goed type. Ook tijdens de kampioenskeuring liet ze haar kwaliteiten zien, zo schreef ze het algemeen veulenkampioenschap op haar naam.

Kwaliteit bij oudere merries en ruinen

Groninger paarden zijn over het algemeen wat “laat rijp”, voor de rubriek driejarige merries is dan ook vaak nog niet zoveel animo. De rubriek telde slechts één deelnemer en wel de volle zus van de goedgekeurde hengst Boudewijn. Deze Franca (v. Borre x Hanno) van eigenaresse A. v.d. Brink- v. Dijk is een hele correcte merrie die in beweging nog wat kracht te kort kwam, ze verliet de ring als kersverse stermerrie.

In een sterke rubriek vier t/m zeven jarige merries zijn alle deelnemers tot ster verklaard. Op kop mocht zich opstellen de dagkampioen van regio zuid: Lana van Klein Klooster (v. Lanzo B x Beno) van T.A.M. van Heugten te Nederweert. Deze merrie werd geroemd om haar mooie Groninger type en presenteerde zich erg fijn. De grootramige merrie Mexxelien van Vredenheim (v. Maistro Polo x Test) deed niet veel voor haar voorganger onder en werd tweede in haar rubriek.

Bij de acht jaar en oudere stamboekmerries maakte de merrie Iszara (v. Landos af Hvarre x Onno S) van J. Smaal-Meijer indruk. Ze werd eerder dit seizoen al kampioen van regio Noord en kreeg het modelpredicaat toegewezen. De aanwezige stermerries deden beide succesvol een gooi naar graadverhoging tot model. De zeer complete zwarte merrie Wietske J (v. Maistro Polo x Lancelot) van M.H. de Harder nam daarbij de koppositie in.

Bij de modelmerries kwam de Meinart dochter Faridah voor de jury. Deze achtjarige merrie, in eigendom van M. Kamies uit Amsterdam, is een hele mooie en goed bewegende merrie. In een groep van acht stamboekruinen trok Eloyd (Elgar x Farao) aan het langste eind. Deze ruin van familie van Rijthoven uit Oirschot ontving net als de overige deelnemers in zijn rubriek het sterpredicaat, voor ruinen de hoogst haalbare onderscheiding. Hij werd omschreven als een mooi gebouwd paard dat ruim beweegt en daarbij goed kan schakelen. Later liet hij zien tevens een prettig gebruikspaard te zijn.

In de rubriek bestgaand rijpaard, die tien deelnemende combinatie telde, liep hij onder Isabelle van Rijthoven namelijk naar een tweede plaats. In deze zadelrubriek was de elfjarige Obsession SL (v. Orbaldo II) de uitschieter. Samen met zijn eigenaresse M.J. den Besten liep hij overtuigend naar de overwinning. De top drie werd compleet met de eerdergenoemde modelmerrie Faridah, met eigenaresse M. Kamies in het zadel.

Dagkampioenschap

Uit alle rubrieken werden de eerst geplaatste dieren uitgenodigd om de kopgroep te vormen voor het algemeen dagkampioenschap. Dit resulteerde is een mooie en uniforme collectie paarden.

De eindstrijd ging tussen de kersverse modelmerries Iszara (v. Landos af Hvarre) en Wietske J (v. Maistro Polo). De meest constante presentatie gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury om de merrie Wietske J van M.H. de Harder tot Nationaal kampioen uit te roepen.