Jessica von Bredow-Werndl Euro­pees kampioen GPS, Emmelie Scholtens negende

Share
  • 9 september 2023 10:26

door: redactie, 9 september 2023 10:26
Riesenbeck
stegen.net | KNHS

Jessica von Bredow-Werndl is Europees kampioen in de Grand Prix Special. De Duitse amazone behaalde de titel met TFS Dalera BB. Emmelie Scholtens was op de negende plaats de beste Nederlandse met Indian Rock.

Het is een mooi resultaat voor de geboren Groningse en de imponerende hengst Indian Rock, die in de Grand Prix dertiende werden. Ook Marlies van Baalen verbeterde zich met de zeventiende plaats in de Special en is ook zeker van deelname aan de kür op muziek op zondag met haar 11-jarige ruin Habibi DVB.

Het EK-goud in de Special ging naar Jessica von Bredow-Werndl met de Deense Nanna Skodborg Merrald op zilver en Charlotte Dujardin op brons. Von Bredow prolongeerde daarmee haar titel, want ook twee jaar geleden werd ze in Hagen Europees kampioen op dit onderdeel.

Het podium op het EK dressuur 2023 GPS: Jessica von Bredow Werndl, Nanna Skodborg Merrald en Charlotte Dujardin.
© FEI | Leanjo de Koster

De score van Scholtens had nog hoger kunnen zijn. In de galopchangementen om de pas sloop een foutje en dat betekende wel een onvoldoende. ,,Bij de beste tien is wel gunstig voor de loting voor de kür”, reageert Scholtens op haar plaatsing. ,,Qua score en qua proef was de Special echt wel beter dan de Grand Prix gisteren. Vandaag reed ik wat meer naar voren, in de Grand Prix reed ik wat verzameld. Mijn trainer Edward Gal was ook tevreden. Hij zei: ‘je reed eindelijk wat meer naar voren in de verruimingen.’ We zijn hier op het EK een heel jong team met tien en elfjarige paarden. Marlies heeft vandaag ook super goed gereden.”

Blessure

Emmelie Scholtens was er maanden uit door blessure aan haar knie. Voorafgaand aan het EK reed ze een paar wedstrijden. ,,Ik heb er elke dag nog last van. Het gevoel is echt nog anders. Ik merk het alleen niet bij het rijden. Het is een heftige blessure. Dat zeiden ze ook en ze hadden gelijk. Ik ben nu al een half jaar verder. Ik heb mijn kruisband gescheurd, die hebben ze gereconstrueerd, mijn meniscus was op twee plaatsen gescheurd. Die hebben ze gehecht en mijn onderbeen was verschoven ten opzichte van mijn bovenbeen. Ik moet hard trainen en krachttraining doen. Ik rijd nog wel minder paarden. Op Indian Rock voel ik me super safe. Ik wil graag naar Parijs en ook wereldbekerwedstrijden rijden komende winter.”

Marlies van Baalen en Habibi DVB eindigden op plaats 17 in de Special. Thamar Zweistra is teleurgesteld dat ze zich op plaats 22 niet weet te plaatsen voor haar favoriete onderdeel, de kür op muziek. Devenda Dijkstra was in de Grand Prix al heel blij met haar dertigste plaats waarmee ze zich verzekerde van deelname aan de Special en eindigde daarin op vrijdag ook op die positie.

EK Dressuur 2023, Grand Prix Special

1. Jessica von Bredow-Werndl (Dui), TFS Dalera BB (v.Easy Game), 85.593%
2. Nanna Skodborg Merrald (Den), Blue Hors Zepter (v.Zack), 82.796%
3. Charlotte Dujardin (GBR), Imhotep (v.Everdale), 82.583%
9. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Indian Rock (v.Apache), 75.957%
17. Marlies van Baalen (Brakel), Habibi DVB (v.Don Schufro), 73.511%
22. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon’s Ich Weiss (v.Rubiquil), 72.432%
30. Devenda Dijkstra (Nuland), Hero (v.Johnson), 67.582%