Lars Kersten heeft zin in Jumping Indoor Maastricht

Share
  • 3 november 2023 16:50

door: redactie, 3 november 2023 16:50
Maastricht
stegen.net | persbericht

Op vrijdag 10 november rijden de eerste springruiters de ring binnen tijdens Jumping Indoor Maastricht. Naast de toppers op de wereldranglijst komen ook talenten uit de regio aan de start, onder wie Lars Kersten.

Kersten zal tijdens JIM (10 t/m 12 november) de strijd aanbinden met wereldtoppers als Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Scott Brash en Christian Ahlmann, om maar een paar aansprekende namen te noemen die op JIM zullen starten.

Lars Kersten Jumping Indoor Maastricht
Lars Kersten met Hallilea tijdens Jumping Indoor Maastricht 2022.
© JIM | Digishots

Lars Kersten, die samen met zijn vader en broer zijn thuisbasis heeft in het Limburgse Egchel, neemt zijn beste paarden mee naar Maastricht: Hallilea en Boebka vh Marienshof Z voor de zware proeven en de wat minder ervaren Jacquard voor de lichtere rubrieken.

Mooie opbouw

De tweesterren wedstrijd in Kronenberg op 22 oktober vormde een mooie opwarmer in het pas begonnen indoorseizoen voor de 23-jarige Limburger en zijn topmerrie Hallilea (v. Zirocco Blue VDL). De combinatie won daar de Grote Prijs. 

Een week later hield één pechbalk in de viersterren Grote Prijs hen uit de barrage op Indoor Friesland, maar vanwege een snelle tijd namen ze toch nog prijzengeld mee naar huis. En nu staat dan de ‘thuiswedstrijd’ in Maastricht op het programma. ,,Altijd een concours om naar uit te kijken”, aldus Lars Kersten.

Bijzonder paard

Dagelijks traint Lars zo’n acht paarden, variërend van jonge paarden in opleiding tot en met dus zijn beste paard Hallilea. Hij noemt de schimmelmerrie een bijzonder paard. ,,Ze is niet alleen mijn topper, maar ook het paard dat ik helemaal zelf op dit niveau gebracht heb, vanaf dat ze vijf jaar is. Ik heb haar op onze stal geboren zien worden, zien opgroeien en nu loopt ze dan sinds twee jaar op het hoogste niveau. Ze betekent dan ook veel voor me.”

De ruiter roemt met name de instelling en het karakter van Hallilea. ,,Thuis zou je niet zeggen dat ze op concours zo’n vuurvreter is. Tijdens de training is ze bijna lui; dat is een groot contrast met hoe ze is op wedstrijd. Dan heeft ze energie voor tien en gaat ze ‘aan’. Die transformatie zie je wel vaker bij uitzonderlijk goede springpaarden; ze sparen hun energie voor als ze in de ring zijn. Ze weten dat het daar moet gebeuren. Zelfs op stal is ze dan anders. Ze wordt nieuwsgierig en vindt het leuk om aandacht te krijgen, terwijl ze het thuis prima vindt als ze met rust gelaten wordt.”

Prachtig evenement

Hij heeft zin in ‘Maastricht’, laat Lars weten. ,,Ik heb het altijd al een prachtig evenement gevonden, ook toen ik er nog niet meedeed. Het is mooi om in je eigen land, je eigen provincie, mag deelnemen aan zo’n wedstrijd. Vorig jaar was ik succesvol, met een eerste prijs in een van de belangrijke rubrieken. Daar ga ik deze editie weer voor. Want de ereronde aanvoeren terwijl je toegejuicht wordt door zo’n publiek als op het JIM, dat is gewoon fantastisch! En dan het liefst natuurlijk in de Grote Prijs op zondag.”