Meerdaagse concoursen vragen gedegen voorbereiding van de ruiter

Share
  • 19 november 2023 14:31

door: redactie, 19 november 2023 14:31
Ermelo
stegen.net | gesponsorde content

Voor de professionele ruiter is een meerdaagse wedstrijd de gewoonste zaak van de wereld. Maar ook amateurs nemen steeds vaker deel aan zogeheten ‘wegblijf’ wedstrijden, waarbij ruiter en paard één of meerdere nachten van huis zijn.

En dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar het vergt tegelijk ook een gedegen voorbereiding, die ook wel wat stress met zich mee kan brengen.

De stemming in de stallen is opperbest!

Denk bijvoorbeeld aan wat er allemaal mee moet en wat je beter thuis kunt laten. Er is namelijk veel waar je rekening mee moet houden, zowel voor jou als je paard of pony.

Voor jezelf

Het lijkt misschien wat overbodig om te benoemen maar vergeet je eigen spullen niet. Alles voor je paard is belangrijk voor de wedstrijd maar je eigen bagage hoort er ook bij . Je zal niet de eerste zijn die van alles voor zichzelf vergeet maar alles bij zich heeft voor het paard.

Kleding 

Zorg dat je voldoende kleding voor jezelf mee hebt, denk dan bijvoorbeeld aan zowel kleding die je naast de wedstrijd als tijdens je wedstrijd aan hebt. Genoeg wedstrijd shirts, rijbroeken, rijsokken mee, vooral handig als je meerdere proefjes of parcoursen op een dag hebt en je geen wasmachine tot je beschikking hebt. Maar daarnaast niet vergeten om genoeg ondergoed in te pakken.

Hygiëne

Wat vaak voorkomt is het vergeten van een tandenborstel, haarborstel, deo of andere toiletartikelen. Maak daarom een lijstje met alles wat je nodig hebt en ga daarna nog door je backpack of grote reistas om zeker te weten dat je alles mee hebt.

Wedstrijdkleding

Dat is misschien nog het allerbelangrijkste, wedstrijdkleding. Deze kleding is verplicht bij het rijden van wedstrijden en daarom een must om bij je te hebben. Zonder gaat het hele feest niet door. 

Naast jezelf moet je ook nog wat meenemen voor je paard of pony, die moet net zo goed verzorgd worden als jou. Er moet veel mee in de trailer of vrachtwagen

Eten

Neem voldoende zakken hooi mee. Je bent er natuurlijk wel even en normaal gaat hij misschien de wei in maar bij een wedstrijd kan dat niet altijd. Dan is het aan de hand laten grazen en hooi waar hij het mee moet doen. Zorg dus voor voldoende hooi, daar kan je  nooit te veel hebben. Ook heeft hij natuurlijk wat van zijn brokjes nodig dus ook daar moet genoeg van mee.

Wedstrijd zelf

Voor de wedstrijd zelf heb je natuurlijk ook attributen nodig. Denk aan je zadel, hoofdstel, singel, dekje en de rest. Zorg er dus voor dat je ook daar alles van hebt. Als je gaat te springen moet je je springteugel niet vergeten of je springzweep. Maar ook je rijlaarzen zijn van belang. Neem extra dekjes mee en niet alleen wedstrijddekjes maar ook gewone dekjes. Als je er langer dan 1 dag bent heb je ook momenten dat je even voor je zelf kan gaan rijden als je die dag rust hebt.

Nu ben je er nog niet, je hebt ook borstels, elastiekjes, shampoo, emmers, antiknoop spray, vliegenspray, shine spray en koekjes nodig. Je moet je paard op en top kunnen verzorgen en dan zijn deze dingen essentieel.