Marriët Smit-Hoekstra de beste op Indoor Groningen: ‘mijn mooiste overwinning ooit’

Share
  • 7 januari 2024 12:00

door: Steven Stegen, 7 januari 2024 12:00
Groningen
stegen.net

Marriët Smit-Hoekstra heeft de Grote Prijs van de 60e editie van Indoor Groningen gewonnen. In de spannende barrage klopte de amazone uit Mildam met haar paard Duco Z de vier overgebleven concurrenten.

In een volgepakt Martiniplaza kreeg de jubileumeditie van het IICH Groningen een schitterende ontknoping. De Grote Prijs was een zware wedstrijd, met de driesprong als meest lastige klif in het parcours. Van de 45 gestarte combinaties bleven er slechts vijf foutloos, zes reden het parcours niet uit.

De Canadese Nederlander Brian Woldring-Walker reed als eerste foutloos, daarna gevolgd door Amanda Slagter, Marriët Smit-Hoekstra, Hessel Hoekstra en tot slot Henk Frederiks. Daarmee was een mooie ontknoping gegarandeerd.

Knappe rit

Brian Woldring-Walker beet het spits af en dat deed de Canadees met een hele knappe rit met Chaccoletto (v. Chacco Fly). Onder toeziend oog van zijn partner José Woldring, zelf Gronings kampioen in 2013 en 2014, bleef hij opnieuw foutloos, zonder idiote risico’s te nemen. Zijn tijd van 32.35 bleek uiteindelijk goed voor de tweede plaats. Woldring-Walker vertoeft al acht jaar in Europa, waarvan de laatste vier in Nederland. Hij woont in Amsterdam en heeft zijn paarden gestald in Harskamp.

De aanval op de tijd van de Canadees volgde al snel. Amanda Slagter maakte opnieuw een super indruk met haar Cornet Blue PS. Dit paard wil gewoon geen fout maken, ook als hij in de volle snelheid bijna uit de bocht vliegt. De amazone uit Slochteren probeerde het uit alle macht, maar was net een fractie langzamer dan Woldring-Walker. Slagter werd knap derde.

Eindspurt

Toen was Marriët Smit-Hoekstra aan zet. Haar grote Duco Z (v. Dakar TN) lijkt niet het snelste paard van de stal, maar schijn bedriegt, zoals ze vorig jaar al bewees toen ze bij Jumping Tolbert de Grote Prijs won. Ook nu bracht een enorme eindspurt van de 10-jarige ruin de Friese amazone de overwinning.

Hessel Hoekstra leek een geduchte kanshebber, maar hij waagde met Jayton net te veel en werd geconfronteerd met een weigering op hindernis 14. Daarmee kwam de druk op de schouders van Henk Frederiks te liggen. De ruiter uit Wapserveen stelde het enthousiaste publiek niet teleur. Frederiks ging volle bak met de hengst Impian D (v. VDL Bubalu) en was inderdaad sneller dan Smit-Hoekstra, maar dat ging wel ten koste van een springfout.

Waanzinnig

Daarmee was de uitslag bekend en kon Marriët Smit-Hoekstra gekroond worden als winnares van Indoor Groningen. ,,Het is echt waanzinnig om hier te winnen”, glunderde de Friese amazone.

,,De hele week wilde het niet lopen. Zelfs bij het inspringen niet. Ik had een andere optoming in gedachten, maar op het laatste moment heb ik toch het hoofdstel weer omgewisseld en het bij het oude gelaten. Nee, ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen!”

Marriët Smit-Hoekstra: ‘ik had niet verwacht dat ik zou winnen’

Smit-Hoekstra incasseerde met haar zege op dit CSI2* ruim zevenduizend euro, een prachtige prijs. ,,Het is mijn mooiste overwinning ooit. Ik moet mijn man ook bedanken. Hij heeft Duco Z opgeleid en zei: ‘dat paard is zo goed, daar moet jij op’. En hij heeft de hele week op de kinderen gepast.”

Stegen.net deelt vanaf nu ook berichten via WhatsApp. Je bent dan nog sneller op de hoogte van updates. 

‎Volg het kanaal paardennieuws op WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaET5QM0rGiO43XoEf2y

Volg ons via Telegram: https://t.me/paardennieuws

Uitslag Grote Prijs Indoor Groningen 2024

ruiterpaardstr pnt
1.Marriët Smit-Hoekstra Duco Z
v. Dakar TN
0-32.29
2.Brian Woldring-Walker Chaccoletto
v. Chacco Fly
0-32.35
3.Amanda Slagter Cornet Blue PS
v. Chacco Blue
0-32.72
4.Henk Frederiks Impian D
v. VDL Bubalu
4-32.03
5.Hessel Hoekstra Jayton
v. Ludwigs Ass
13-52.08