CSI Twente viert 50-jarig jubi­leum met bom­vol pro­gramma

Share
  • 28 maart 2024 15:16

door: redactie, 28 maart 2024 15:16
Geesteren
stegen.net | persbericht
coverfoto: Digishots

CSI Twente viert van donder­dag 27 tot en met zon­dag 30 juni haar 50-jarig jubi­leum. Een feeste­lijke gebeur­tenis, die samen­valt met de op­leve­ring van de land­goed­status op de unieke con­cours­ter­reinen van het Equestrian Park Erve Maat­huis.

Paardenliefhebbers uit binnen- en buitenland worden welkom geheten in een fraai vernieuwd groenpark aan de rand van het dorp Geesteren. In verband met het 50-jarig jubileum is de entree alle dagen gratis. Alleen voor de overdekte tribune, de feestavonden en het parkeren wordt een vergoeding gevraagd.

Rijke historie

Al vanaf 1947 vinden op de terreinen van Erve Maathuis, afgezien van twee coronajaren, jaarlijks springconcoursen plaats. In 1975 werd de eerste internationale editie van CSI Twente gehouden, met Henk Nooren en Funest als eerste winnaar van de Grote Prijs van Twente.

Emily Turkinton en Cornet tijdens het CSI Twente 2023.
© Hippisch Twente

Veel illustere namen van ruiters en paarden volgden, met als uitschieters Hugo Simon (4x Gladstone en 1x ET), Jos Lansink (1x Felix en 1x Libero) en Thomas Fuchs (2x Dollar Girl). Maar ook John Whitaker (Argento), Franke Sloothaak (Joli Coeur), Rodrigo Pessoa (Special Envoy), Meredith Michaels-Beerbaum (Shutterfly), Johan Heins (Larramy), Gerco Schröder (Milano), Maikel van der Vleuten (Dana Blue) en vele anderen verdienden een plekje in de indrukwekkende ‘wall of fame’.

Uitbreiding en kwalificatie EK

De Grote Prijs van Twente werd vorig jaar gewonnen door de Ierse amazone Emily Turkington, die met haar paard Cornet de prestatie van haar partner Bertram Allen en Molly Mallone uit 2015 evenaarde. Directeur Rob Maathuis: ,,Ook dit jaar bieden we weer een aantrekkelijk en gevarieerd programma met internationale springrubrieken op verschillende niveaus voor top, subtop en young horses, waarmee topruiters uit binnen- en buitenland goed uit de voeten kunnen. Evenals talentvolle ruiters uit onze eigen regio, die hier al vijftig jaar volop kansen krijgen zich op het internationale podium te ontwikkelen. Veel van onze huidige toppers hebben in Geesteren hun eerste internationale rondjes gereden.”

De internationale rubrieken voor 5 en 6-jarige jonge springpaarden zijn op verzoek van de ruiters aan het programma toegevoegd. Rob Maathuis: ,,Ook die worden in onze mooie hoofdpiste op gras afgewerkt. Qua datum is het concours nu drie weken later dan vorig jaar, met als grote voordeel dat we voor het eerst sinds 2019 niet in hetzelfde weekend zitten als het Duits kampioenschap. Het CSI Twente 2024 wordt in de aanloop naar de Olympische Spelen van Parijs gehouden, precies in het weekend tussen het CHIO Rotterdam en het CHIO in Aken in. Bovendien geldt het als kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2025.”

Volop ruimte voor breedtesport

Rob Maathuis vervolgt: ,,Voor de breedtesport van het springen, inclusief de nationale rubrieken voor vier- en vijfjarige springpaarden hebben we op donderdag en vrijdag twee volle dagen ingeruimd op de zandpiste. Zaterdag en zondag komen vervolgens de pony’s en de bixie volop aan hun trekken. De beste ponycombinaties van Nederland, die zich voorbereiden op het EK, verrijden op zondag de finale in de hoofdpiste, voor aanvang van de Grote Prijs van Twente. Behalve door deze speciale ponywedstrijd wordt de Grote Prijs van Twente omlijst met een mooie, klassieke tuigpaardenshow.”

Feestavonden in strodorp

Ook qua sfeer en gezelligheid doet CSI Twente oude tijden herleven, met op vrijdag in het strodorp de Twentse feestband Falsch und Verrückt en een dag later, tijdens het traditionele ruiterbal, optredens van de PPM Band en de internationale act Boney M Xperience. Beide dagen is deejay Rob Toonen van de partij. Op zondag tekenen Theo en Juliët Oude Avenhuis voor live muziek onder de stretchtent.

Galoppade op Erve Maathuis

Vanaf dinsdag 9 april wordt op de terreinen van Erve Maathuis een serie oefenconcoursen gehouden door de landelijke rijvereniging PSV Sint Joris uit Geesteren, dat haar eigen nationale wedstrijd van woensdag 1 tot en met zondag 5 mei gepland heeft. In juli is Erve Maathuis twee weekenden het toneel van de Galoppade, de strijd om de springtitels van de KNHS Regio Overijssel. Op zaterdag 6 juli komen de ponyspringruiters in actie. De combinaties bij de springpaarden doen op zaterdag 13 juli een gooi naar het kampioenschap in de verschillende klassen.


Stegen.net deelt vanaf nu ook berichten via WhatsApp. Je bent dan nog sneller op de hoogte van updates. 

‎Volg het kanaal paardennieuws op WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaET5QM0rGiO43XoEf2y

Volg ons via Telegram: https://t.me/paardennieuws