Truusje Smeding naar kürzege in Eext

Share
  • 12 mei 2008 19:39

door: Steven Stegen, 12 mei 2008 19:39

EEXT – Truusje Smeding heeft Pinkstermaandag haar stempel gezet op de dressuur tijdens de 79e editie van het CH Eext. De amazone uit Vries won de afsluitende kür op muziek met Puccini èn ze legde beslag op de extra prijs voor de beste deelnemer. Dat was goed voor een extra cheque van 250 euro.

Truusje Smeding met Puccini.

Truusje Smeding met Puccini.

De deelnemers aan de kür reden hun proef op het hoofdterrein, pal naast de grote wedstrijdbaan waar werd gesprongen en de tuigpaarden en hackney’s hun rondjes liepen. Dat leek op voorhand een lastige situatie, maar dat viel achteraf erg mee. ,,Op het voorterrein was Puccini veel drukker dan in de wedstrijdbaan zelf. Ik heb heerlijk kunnen rijden. Net als in Tolbert. Aan de kür is niets veranderd. Het liep gewoon weer heel fijn”, aldus Truusje Smeding, die aan een mooie comeback bezig is. De combinatie van de Ravenruiters behaalde gemiddeld 65.63%. Dat was ruim voldoende om Laura Zwart uit Oosterwolde met Temperament (64.38%) achter zich te laten.

Ergernis

Hoe mooi het dressuurprogramma in Eext ook was, teleurstelling en ergernis was er over het schrappen van de ZZ-Zwaar. ,,We balen daar zelf misschien nog wel het meest van”, vertelde wedstrijdleider Jan Willem Manting. ,,We hebben de laatste jaren echt iets opgebouwd voor de dressuursport en dan gaat de KNHS de regels veranderen. Je moet nu een categorie I concours hebben om nog ZZ-Zwaar te mogen uitschrijven. Voor ons is dat financieel gewoon niet haalbaar. Op deze manier maakt de KNHS de sport kapot.”

De ZZ-licht werd wel verreden en daarin maakte Nadine Buining goede sier. De amazone uit Ter Apelkanaal won een proef en werd derde met Rythm and Blues. Ook Mégin Kuykhoven behaalde een mooie overwinning met Toronto. In de overige Z2-rubrieken behaalde Mirjam Drenth twee overwinningen. Ook Wilmer Lanning uit Gieten wist een Z2-proef te winnen. Hij deed dat met Hippo Assen’s Tyrone, dankzij een prima score van 219 punten.