Home » Albert Zoer met Sam de beste in Aken
springen

Albert Zoer met Sam de beste in Aken

AKEN – Hij probeerde de koele Drent te blijven. Maar het kostte Albert Zoer veel moeite om niet uit zijn rol te vallen zondagmiddag nadat hij de Grote Prijs van Aken had gewonnen met zijn “reservepaard” Sam, waarmee hij ook al in Rotterdam toesloeg.

Albert Zoer in het zware parcours in Aken met Sam.
Albert Zoer in het zware parcours in Aken met Sam.

Dat hij er 115.000 euro mee verdiende liet hem ogenschijnlijk koud. Dat hij na Jos Lansink, die in 1992 nog voor Nederland uitkwam, en Jeroen Dubbeldam (2001) pas de derde Nederlander is die de GP van Aken wint, nam hij voor kennisgeving aan. Maar dat zijn naam vereeuwigd wordt op het grote bord aan de achterkant van de eretribune vond hij echt leuk. ,,Daar laat ik meteen een foto van nemen”, sprak hij.

In zijn strategie in de barrage met acht ruiters en amazones (de helft van Duitse nationaliteit) had Zoer oogkleppen opgezet. ,,Ik heb me geen moment beziggehouden met de tijden van de anderen. Gewoon zo snel mogelijk foutloos rond gaan en dan maar zien waar je uitkomt. Toen ik door de finish kwam, keek ik meteen achterom naar het scorebord en meteen daarna nog een keer, want ik geloofde mijn ogen niet. Ja, toen ging er toch wel evens iets door me heen.”

Om die zege in de GP van Aken nu meteen te promoveren tot de mooiste uit zijn loopbaan, ging de ruiter uit Echten een beetje te ver. ,,Ik ben ook wereld- en Europees kampioen. Natuurlijk haalden we die titels met de landenploeg, maar ze tellen wel mee voor mij. Laten we het er maar op houden dat het een van de mooiste zeges is. Dat lijkt me wel een goede typering.” Donderdag in de landenwedstrijd ging Zoer als enige twee keer foutloos rond met Okidoki en gisteren liep hij zelfs drie nulrondjes. Met Sam, de pas 9-jarige ruin waarmee hij twee weken geleden de GP van Rotterdam won. Daar moest Sam onverwacht als reserve inspringen omdat Oki een blessure aan de mond opliep in zijn box. Nu was de keuze bewuster gemaakt.

Zoer: ,,Ik wist het vooraf nog niet helemaal. Maar in de landenwedstrijd bewees Oki er weer helemaal te zijn, dus wilde ik hem niet nog eens een zware proef laten lopen. Temeer omdat ik ook veel vertrouwen had in Sam. Ik zou hem niet eens meer als mijn tweede paard willen beschouwen, ik stel voor om ze 1a en 1b te noemen. Dat doet meer recht aan de positie van Sam.”

Het verandert ook niets aan de olympische plannen van Zoer, die in Aken ook nog de prijs van de beste ruiter van het toernooi ontving. Voor de Olympische Spelen in Hongkong zet hij in op Okidoki. En het blijft een prettige gedachte om iets achter de hand te hebben. Zeker ook omdat zijn toppaard erg goed in de ’transfermarkt’ ligt en al meer dan vijf miljoen moet opbrengen. ,,Ik denk dat we nu ook we weer hetzelfde zullen krijgen rond Sam. Maar ach, dat weet je gewoon. Dat hoort er kennelijk bij tegenwoordig.”

Het succes van Zoer hielp de Nederlandse ruiters meteen over de schrik heen van eerder op de dag, toen in de eerste omloop Gerco Schröder met Berlin over de kop sloeg op de dubbele hindernis over het water.

Met een geschaafde kin en rechterslaap kwam de kleinste van de drie broers uit Tubbergen verder met de schrik vrij. Evenals Berlin trouwens, die na een kort onderzoek van de veterinair gezond verklaard werd.

over de auteur

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net