Turkse outsider wint in Zuidbroek

  • 11 januari 2009 17:36
door: Steven Stegen, 11 januari 2009 17:36

Zuidbroek | STEGEN.NET
De 47e editie van het CSI Veendam kreeg een late, maar spannende ontknoping. Aan grote namen geen gebrek in de afsluitende Grote Prijs, maar met de Turkse ruiter Omer Karaevli kreeg het publiek in Zuidbroek toch een vrij onbekende winnaar.

Toch viel er niets af te dingen op de prestatie van Karaevli, want hij was de KWPN’er Oruth G (v. Burggraaf) met een tijd van 38.76 duidelijk sneller dan Willem Greve met Ude (v. Nairobi), die een tijd zette van 39.19. Eerder op de avond won Willem Greve de 1.35 finale met Ukato.

Omer Karaevli springt naar de overwinning. ©Steven Stegen

Omer Karaevli springt naar de overwinning.
FOTO: Steven Stegen

Winnaar Omer Karaevli mag dan nog altijd voor zijn geboorteland rijden; hij verblijft al meer dan tien jaar in Nederland. ,,Ik kwam hier om een beetje te leren paardrijden. Dat ik nu professioneel ruiter ben met een eigen handelsstal, dat had ik ook nooit verwacht”, zei Karaevli, die rond kwart over één in de nacht zijn prijs van 5.125 euro in ontvangst kon nemen. Om vervolgens de terugreis te aanvaarden naar het Limburgse Swolgen. Karaevli kwam destijds bij Emile Hendrix op stal, om vervolgens nog zijn licht op te steken bij Bert Romp, Wiljan Laarakkers en tenslotte Henk van de Pol. ,,Vooral bij Van der Pol heb ik veel geleerd. Dat is echt een hele handige ruiter”, aldus Karaevli.

Voor de gokkers in het publiek was de Turkse ruiter ongetwijfeld geen voor de hand liggende favoriet. Grote namen als Gerco Schröder  – vorig jaar nog winnaar – en Jeroen Dubbeldam leken de grote kanshebbers. Al snel werd duidelijk dat de door Marinus Vos ontworpen finale veel foutloze ritten zou opleveren. Dat werden er uiteindelijk zelfs veertien, op een totaal van 32 gestarte combinaties. Echter scherprechters kende het parcours niet.

De Noordelijke inbreng in de barrage kwam allereerst van Mareille Schröder uit Gees. Met Loreen D (v. Lancer II) moest ze als eerste een tijd zetten. En dat deed ze bepaald niet slecht. Haar foutloze optreden in 40.84 bleek zelfs goed voor de zesde plaats. Ook Jur Vrieling uit Holwierde hield zicht op de overwinning. Hij herstelde zich met VDL Oramé uitstekend van de domper van vrijdagavond, toe de hengst tot twee keer toe weigerde. In de barrage had Vrieling nu twee balken, zodat er geen hogere klassering inzat dan de twaalfde plaats.

In de barrage ging het alsmaar harder en harder. Had de Nederlander Sjaak Sleiderink kort de leiding met 40.40, dan nam de Belg Pieter Devos het stokje wel weer over met 40.18. Routinier Ben Schröder was de eerste die foutloos bleef in minder dan 40 seconden. De telg uit het succesvolle Twentse paardensportgezin klaarde de klus met BMC Cotarus Z in 39.34. Oud-Olympische kampioen Jeroen Dubbeldam reed zich daar stuk op. Een Nederlandse overwinning leek nabij, maar de Turk Omer Karaevli zette met 38.76 de winnende tijd op de chronometer.

Voor Karaevli was het de eerste keer dat hij in Zuidbroek reed. ,,Toen het nog in Veendam was ben ik ook eens geweest. Er is hier wel het nodige verbeterd”, vond de Turk. ,,Het deelnemersveld is sterk. En dankzij de twee sterren status pak ik hier ook punten voor de wereldranglijst.” Voor Karaevli is dat laatste niet onbelangrijk, want hij wil graag met een Turks team volgend jaar deelnemen aan het Europees kampioenschap.

Topavond

Voor Willem Greve was het een topavond in Zuidbroek. De sympathieke ruiter uit Haaksbergen werd dus fraai tweede in de Grote Prijs èn hij won de 1.35-finale met Ukato. ,,Ik heb in de Grote Prijs volop risico genomen door de oxer heel schuin aan te rijden. Deze avond maakt alles weer goed. Ik had hier tot nu toe steeds net dat ene kleine foutje. Nu lukte het wel.” Kritiek uitte Willem Greve op het late tijdstip. Pas om kwart over één was de prijsuitreiking. ,,Dat was helemaal niet nodig geweest. Ik denk niet dat de toeschouwers en de ruiters dit echt leuk vinden. Maar voor de rest vind ik het een super concours.”

Uitslag Grote Prijs Veendam 2009

1. Omer Karaevli (TUR), Oruth G, 0-38.76
2. Willem Greve (NED), Ude, 0-39.19
3. Ben Schröder (NED), BCM Cotarus Z, 0-39.34
4. Pieter Devos (BEL), 0-40.18
5. Sjaak Sleiderink (NED), BCM Take it Easy La Silla, 0-40.40