Vrieling smaakmaker in Amsterdam

Share
  • 29 januari 2009 22:02

door: redactie, 29 januari 2009 22:02
Van onze redactie

AMSTERDAM – Springruiter Billy Twomey heeft zondag in de RAI bij Jumping Amsterdam de Grote Prijs gewonnen. De Ier toonde zich met Je t’ Aime Flamenco de sterkste van tien barragekandidaten. Beste Nederlander was Jur Vrieling, die met VDL Oramé (v. Indoctro) als derde eindigde. De Groninger was ook zaterdagavond in vorm. Hij won toen het progressief.

Jur Vrieling

Jur Vrieling

Van de tien finalisten in Amsterdam kwamen er maar liefst zes uit Nederland. Desondanks zat er voor de voor eigen publiek rijdende combinaties niet meer in dan de plaatsen drie, vier (Uriël Taken) en vijf (Gert-Jan Bruggink). Tweede werd de Italiaan Gianni Govoni, met zijn paard Zamar Love Affair. De eerste vijf bleven ook in de barrage zonder fouten. De verschillen waren beperkt. Twomey, als laatste starter, noteerde een tijd van 39,19. Nummer vijf Bruggink kwam tot 41,68.

Enkele Nederlandse topruiters, als Gerco Schröder en Albert Zoer, ontbraken in de hoofdstad. Zij gaven de voorkeur aan de wereldbekerwedstrijd in Zürich, die gelijktijdig werd verreden.

Vrieling kon leven met zijn derde plek. ,,Dit is natuurlijk een mooie prestatie”, zei de Groninger. Hij leidde het paard VDL Oramé zelf op. Na een min of meer mislukt avontuur in Amerika bij Chris Kappler kwam de hengst een klein jaar geleden terug op stal van Vrieling. Sindsdien gaat het weer duidelijk bergopwaarts.

Oramé is niet zijn eerste paard. Dat is Emmerton, waarmee Vrieling in 2008 de nationale titel veroverde. ,,Alleen heeft Emmerton net dienst gedaan als dekhengst. Dat gaat toch ten koste van de training. Daarom heb ik voor deze wedstrijd voor Orame gekozen.”

Ook Oramé is een dekhengst. Dat betekent dat andere plichten binnenkort zullen roepen. Vrieling verwacht ook niet dat hij binnenkort aan de start verschijnt bij de volgende grote wedstrijd in Nederland, Indoor Brabant. ,,Er zijn nog jongens die zich kunnen plaatsen voor de finale van de wereldbeker. Die krijgen de voorkeur van bondscoach Rob Ehrens. Daar kan ik mee leven. Ik ben tevreden met de kansen die ik krijg.”

Six Bar

Jur Vrieling toonde ook zaterdagavond al zijn vorm door het progressief springconcours Six Bar te winnen in gezelschap van de Duitser Alois Pollmann-Schweckhorst. De ruiter uit Holwierde bleef uiteindelijk met VDL Oramé ook in de derde barrage foutloos. De laatste steilsprong stond toen op 2,05 meter. Pollmann-Schweckhorst bedwong met Corlando, eveneens een hengst, dezelfde hoogte. Beide finalisten besloten geen vierde omloop meer te rijden en de eerste prijs te delen. Dat leverde beiden een premie op van 4375 euro. Wout-Jan van der Schans eindigde met Sakita Zeldenrust op de gedeelde derde plaats. Hij maakte in de laatste omloop een springfout.