Ook Indoor Brabant voelt de recessie

Ook Indoor Brabant voelt de recessie

18 maart 2009 16:29 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

DEN BOSCH – Met jaarlijks zo’n 70.000 bezoekers is Indoor Brabant, dat donderdag begint, het topconcours van Nederland. Maar ook topconcoursen ontkomen niet aan de recessie. Sponsors kijken extra kritisch naar hun bijdragen. ,,Winst maken zit er niet in. Quitte draaien moet lukken”, aldus de directeur van het evenement, Marcel Hunze.

Volle loges tijdens Indoor Brabant, ook tijdens de recessie.

Volle loges tijdens Indoor Brabant, ook tijdens de recessie.

Echt bezorgd is Hunze niet. ,,Bij een top-evenement als dit weet je dat het wel in orde komt. Maar bij evenementen in de subtop zullen dit jaar gegarandeerd harde klappen vallen.” De kaartverkoop is vergelijkbaar met die van voorgaande jaren, mede dankzij ‘het enorm goede deelnemersveld’, zegt Hunze. De afgelopen dagen reisden 44 springruiters uit zestien landen en 27 dressuurruiters uit tien landen met samen ruim 150 paarden af naar de terreinen rond de Brabanthallen.

Bovendien maken de Brabantse dressuurgrootheden Anky van Grunsven (na rugklachten) en Imke Schellekens-Bartels (geblesseerd paard) hun rentree. ,,We raken zeker uitverkocht. De kaarten voor vrijdag, zaterdagmiddag en zondag zijn zo goed als weg.”

Paardensportliefhebbers trekken nog steeds graag hun portemonnee voor het vierdaagse evenement. De passe-partouts voor zaterdag à 60 euro waren drie weken geleden al uitverkocht. De kaarten voor zaterdagmiddag (wereldbeker dressuur) zijn in prijs verhoogd van 35 naar 45 euro. Even veel als in 2008, maar toen zou het een tijdelijke opslag zijn vanwege de finale. Hunze: ,,De prijs was al een jaar of vier, vijf gelijk, dus vonden we een verhoging met tien euro te billijken.”

Kaarten

Met de verkoop van kaarten haalt Indoor Brabant 500.000 euro binnen. Ruim de helft van het budget van 2,5 miljoen euro wordt opgehoest door het bedrijfsleven: sponsoring in de vorm van prijzengeld, het leveren van diensten zoals kantoorvoorzieningen en auto’s en het huren van skyboxen of loges voor de ontvangst van (zakelijke) contacten. Ook overheden als de provincie Noord-Brabant (100.00o euro) en de gemeente Den Bosch (46.000 euro) zijn sponsor.

Ondernemers bewaken hun sponsorbudgetten in deze economisch slechte tijden streng. Hunze: “Elk jaar vallen er wel partijen af. Dit jaar verliep de werving wat moeizamer. Maar de laatste weken trok het aan. Nieuwe partijen blijven komen. Dat verbaast mij soms ook.” Een van die nieuwe partijen is advies- en managementbureau BMC, dat ook de Brakelse dressuurstal Van Baalen ondersteunt. BMC neemt als hoofdsponsor de plaats in van Audi, dat zoals alle autoproducenten zwaar te lijden heeft onder de crisis. Hunze: ,,Audi heeft zijn betrokkenheid teruggebracht. Het zorgt nog wel voor auto’s en nodigt zakelijke contacten uit. Met BMC hebben we een contract voor drie jaar getekend, voor een serieus bedrag. Dat is in deze tijden een zeer positief signaal.”

Dat het Indoor Brabant toch weer lukt sponsors aan zich te binden, heeft volgens Hunze te maken met de status van het evenement. ,,Met een stabiele organisatie die niet bezuinigt op de uitstraling, en de zekerheid van tv-exposure. Bedrijven die eerst een miljoen staken in sponsoring en nu zeven ton te besteden hebben, gaan zich opnieuw oriënteren. Verwachten ze in deze onzekere tijden minder terug van hun investering, dan laten ze een project vallen.”

NHP | GPD