Dressuurploeg overtuigend naar zege in Rotterdam

Share
  • 18 juni 2009 20:20

door: redactie, 18 juni 2009 20:20

ROTTERDAM – De Nederlandse dressuurploeg heeft donderdag op eigen bodem de landenwedstrijd gewonnen tijdens het CHIO. De equipe, met Sander Marijnissen (Moedwill), Imke Schellekens (Sunrise), Edward Gal (Moorlands Totilas) en Anky van Grunsven (Salinero) scoorde 75.234%.

Daarmee behaalde de Oranje dressuurploeg een klinkende overwinning in het Kralingse Bos. De ploeg uit Engeland werd tweede met ‘slechts’ 68.893%, terwijl Denemarken als derde eindigde met 68.042%. Ondanks de ruime voorsprong van de Nederlandse ploeg was bondscoach Sjef Janssen niet helemaal tevreden. ,,Ik ben er zeker van dat alle vier de Nederlandse combinaties op zijn minst drie procent hoger kunnen scoren”, aldus Janssen.

De Grand Prix in Rotterdam was een andere dan die tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Toen maakten Gal en Schellekens geen fouten, terwijl zij nu wel kleine foutjes maakten. Van Grunsven maakte in De Steeg een paar grote fouten en wist die nu in Rotterdam te minimaliseren tot kleine slippertjes.

Edward Gal won individueel de Grand Prix met een score van 79.149%. ,,Ik heb mijn paard Moorlands Totilas na het Nederlands kampioenschap een paar dagen rust gegeven. Maar ineens was het alweer zondag en toen realiseerde ik mij dat we op donderdag weer moesten aantreden. In de zigzag maakte ik een grote fout. Ook het uitrijden van de beide pirouettes had beter gekund. Maar ik weet dat het beter kan, alhoewel dat gek klinkt als je een score hebt gehaald van bijna 80%. Aan de andere kant stond ik geruime tijd boven die grens van 80% en dan is het best jammer dat je dat niet tot het einde van de rit weet vast te houden”, aldus Gal.

Debutant in het Nederlandse team Sander Marijnissen was goed te spreken over zijn optreden. ,,Ik ben best blij met mijn rit. Na de piaffe slopen er een paar kleine foutjes in, waardoor ik terugviel in de klassering. Uiteindelijk ben ik als zesde geëindigd en daar kan ik best tevreden mee zijn”, aldus Marijnissen.

Imke Schellekens-Bartels had in De Steeg tijdens het Nederlands kampioenschap haar paard Hunter Douglas Sunrise uiterst scherp en gespannen. In de door vele mensen omzoomde piste van het Kralingse Bos oogde Sunrise nu iets flegmatieker. ,,Voor mijn gevoel is de vorm er bij mijn paard helemaal, maar ik maakte zelf een paar ruiterfoutjes. Ik hoef mijn paard niet te verbeteren, alleen moet ik zelf nog beter gaan rijden.”

Met Gal op de eerste plaats, Van Grunsven op de tweede en Schellekens op de derde plek was de zesde plaats van Marijnissen het weg te strepen resultaat. Dat Duitsland niet op volle sterkte aan de start komt in Rotterdam vindt zijn oorzaak in het feit dat afgelopen weekeinde in het Duitse Balve niet alleen de kampioenschappen plaatsvonden, maar ook de strijd om de Piaffe Cup, die open is voor ruiters tot 28 jaar.


NHP | KNHS