Maaike Koopmans Drents kampioen ZZ-springen

Share
  • 21 februari 2010 10:33

door: Steven Stegen, 21 februari 2010 10:33

BEILEN – Maaike Koopmans is zaterdagavond na een schitterende finale Drents kampioen ZZ-springen geworden. De 21-jarige amazone uit Fluitenberg pakte de titel met Soraya (v. Karandasj). In de klasse Z won Marcel de Boer met Corella.

In de ZZ-klasse kwam een groot en sterk deelnemersveld in actie. Uiteindelijk bleven drie combinaties in de twee omlopen foutloos, waarna een mooie barrage volgde. Bert Jan Zuidema zette als eerste met UB50 een prima rit neer: foutloos in 35.21. Marcel de Boer was vervolgens sneller met Uloubet du Pomme, maar de Z-kampioen kreeg op de laatste oxer een fout.

Maaike Koopmans tijdens de huldiging.

Maaike Koopmans tijdens de huldiging in Beilen. ©Steven Stegen

Maaike Koopmans verscheen als laatste in de baan. Ze hield het hoofd koel en stuurde Soraya foutloos rond in 34.89 en dat was goed voor de titel. Maaike is erg blij met de titel. ,,Ik had er niet op gerekend hoor, want het was voor Soraya pas de tweede keer in de ZZ. Ik heb dit paard zelf opgeleid. Hij is daarna naar Engeland verkocht, maar de nieuwe eigenaar kreeg zelf een blessure, waardoor het paard een paar jaar weinig heeft gedaan. Uiteindelijk is Soraya bij ons terug gekomen.”

Ook de ontknoping in de Z-klasse was boeiend. Vijf combinaties keerden terug voor de barrage. Daarin werden flink wat risico’s genomen. Marcel de Boer uit Nieuwleusen reed als enige nogmaals foutloos en eiste de titel op. Hij was met Corella wel iets langzamer dan Thomas Ogi, maar de ruiter van Stal Zoer kreeg met de schimmel Winnipeg een fout en werd daarmee tweede.

In de lagere klassen waren de leden van de LR Staphorst ongekend succesvol. Marcelle Hokse werd kampioen in de M, Clariska Brakke in de L en Olav Klein in de B. Een super prestatie die ook helemaal recht doet aan de inzet waarmee ze in Staphorst met de springsport bezig zijn. Clariska en Olav zijn beiden nog maar kort van de pony’s af, maar zetten hun mooie successen gewoon voort bij de paarden. En ook de titel van Marcelle Hokse is er eentje met de nodige glans, want de 26-jarige amazone bouwde in de barrage een indrukwekkende voorsprong op met Va Va Voom (v. Karlstad). Hokse was ruim vijf seconden sneller dan Renate Beuving uit Odoorn met Acco Jaco.

Marcelle Hokse komt uit een echt paardengezin. Haar vader Jan en moeder Nan hebben allebei intensief gereden en ook broer Peter is succesvol. Marcelle werkte zo’n tweeënhalf jaar bij Stal Zoer en daarna is ze bij het ouderlijk huis voor zichzelf begonnen. Inmiddels heeft ze 15 paarden in training, deels eigen paarden en deels van andere eigenaren. ,,Ze is echt bloedfanatiek”, aldus de trotse moeder van de M-kampioene.

De ponykampioenen Anouk Vos en Margot Norder. ©Steven Stegen

Pony’s

Het niveau in de Z en ZZ voor pony’s viel tegen. In de beslissende omloop sloegen de zenuwen toe en werden er nogal wat onnodige fouten gemaakt. Ben Anholts eiste de ZZ-titel op door met Jonkvrouw als enige twee keer nul te rijden. Lange tijd leek het tot een barrage te komen, maar op de valreep maakte Hilde van Steenwijk toch nog een foutje met Kastanjehoeve’s Frida.

In de Z-DE volgde wel een barrage, die werd gewonnen door Margot Norder met de schimmel Mustang. Margot gebruikte haar stem nadrukkelijk om Mustang door het parcours te loodsen. In de dubbelsprong leek het nog even spannend te worden, maar de schimmel rekte zich er soepel door heen. Aieshja Khitanea eindigde op de tweede plaats Goldwind Empire. De combinatie van de PC Exloo bleef eveneens foutloos, maar was duidelijk langzamer. De titel in de Z-C ging naar de 11-jarige Anouk Vos en haar felle pony Ginger. In de M waren Jasmijn Kloet (Miss Guidam) en Laura Slager (Rasputin) succesvol.

Uitslagen

ZZ:
1. Maaike Koopmans, Soraya, 0-34.89
2. Bert Jan Zuidema, UB40, 0-35.21
3. Marcel de Boer, Uloubet de Pomme, 4-33.60

Z:
1. Marcel de Boer, Corella, 0-37.62
2. Thomas Ogi, Winnipeg, 4-37.23
3. Margriet Kruizinga, Wi-janda, 4-42.98

M:
1. Marcelle Hokse, Va Va Voom, 0-31.86
2. Renate Beuving, Acco-Jaco, 0-36.95
3. Marleen Schutte, Zanzibar, 0-39.78

pony’s
ZZ cat D/E:
1. Ben Anholts, Jonkvrouw, 0-45.91
2. Hilde van Steenwijk, Kastanjehoeves Frido, 4-36.23

Z pony’s cat D/E:
1. Margot Norder, Mustang, 0-35.2
2. Aieshja Khitanea, Goldwind Empire’s, 0- 41.59
3. Herwin Slager, Shakira, 4-35.57

Z cat C:
1. Anouk Vos, Ginger, 12-68.42

M cat D/E:
1. Jasmijn Kloet, Miss Guidam, 0-35.18
2. Bianca Brakke, Anne B, 0-36.09
3. Marloes Lameyer, Uhyo Zan, 4-37.91

M cat C:
1. Laura Slager, Rasputin, 0-60.35
2. Josette Troost, Kane, 4-57.75

Stegen.net