McLain Ward gediskwalificeerd bij finale wereldbeker

  • 17 april 2010 15:41
door: redactie, 17 april 2010 15:41

GENÈVE | STEGEN.NET
De Amerikaan McLain Ward, die na afloop van de tweede kwalificatiewedstrijd in de finale van de wereldbeker springen aan de leiding ging, is uitgesloten van verdere deelname en zijn behaalde punten van de tweede wedstrijd zijn uit de resultatenlijst geschrapt.

McLain Ward in het parcours met de merrie Sapphire, die uit de strijd is genomen.

McLain Ward in het parcours met de merrie Sapphire, die uit de strijd is genomen.

Het paard Sapphire werd vrijdag voorafgaande aan de wedstrijd geselecteerd voor een thermografietest en een klinisch onderzoek door de FEI veterinairen dr. Paul Farrington en de Nederlander dr. Emile Welling. Hoewel beiden constateerden dat er sprake was van een overgevoeligheid aan het linker voorbeen stelden zij vast dat Sapphire nog ‘fit to compete’ was en mocht het duo toch van start gaan.

De FEI besloot na afloop het paard nogmaals te testen na afloop, in aanwezigheid van de voorzitter van de jury, René Billardon, de Amerikaanse team veterinair en Lizzie Chesson van de Amerikaanse bond, alsmede drie FEI veterinairen. Farrington, Welling en de Zwitserse dierenarts dr. Markus Müller stelden vast dat Sapphire een dermate hoge overgevoeligheid had dat het dier niet in staat werd geacht verder te kunnen springen. Dr. Farrington benadrukte dat er geen aanwijzing noch bewijs is voor enige vorm van opzet of kwade bedoelingen van de kant van de ruiter en van zijn team.

De tweede wedstrijd van de finale van de wereldbeker werd gewonnen door de Zwitser Steve Guerdat. De 28-jarige ruiter was de beste met de hengst Tresor. Albert Zoer is met Samurai ietsje opgeklommen en staat nu 42e in de tussenstand, die wordt geleid door Mario Deslauriers op Urico. Marcus Ehning staat tweede en Pius Zchwizer derde.

Stegen.net | KNHS