Finale wereldbeker voor McLain Ward, Maikel van der Vleuten negende

Share
 • 3 april 2017 13:47

door: redactie, 3 april 2017 13:47

Omaha | STEGEN.NET | KNHS

De finale van de wereldbeker voor springruiters is gewonnen door Mclain Ward. Beste Nederlander werd Maikel van der Vleuten. In de laatste wedstrijd reed hij met VDL Groep Verdi TN N.O.P dubbel nul. De ruiter uit Someren klom daardoor op naar de negende plaats.
finale wereldbeker Omaha. McLain Ward juicht na zijn winnende rit met HH Azur. foto: FEI | Cara Grimshaw

McLain Ward juicht na zijn winnende rit met HH Azur.
FOTO: FEI | Cara Grimshaw

Het is voor Van der Vleuten en zijn hengst VDL Groep Verdi TN N.O.P al de vierde top 10 klassering in vijf wereldbekerfinales. Een bijzonder goed resultaat. Leopold van Asten (Duizel) eindigde als 13e met VDL Groep Zidane N.O.P.

,,Super”, is de eerste reactie van Maikel van der Vleuten na afloop van zijn vijfde wereldbekerfinale met VDL Groep Verdi TN N.O.P. die ze als nummer 9 afsloten. Vorig jaar eindigden ze als nummer 11, in 2015 en 2014 werden ze 6e en in 2012 7e. Ze stegen op de finaledag nog een plaats door twee vlekkeloze foutloze ronden te rijden.

Van der Vleuten: ,,Ik heb een heel goed paard, vind ik. Het voordeel is dat hij de eerste twee dagen niet alles hoeft te geven en dan heb je de laatste dag nog wat over. Verdi is nu nog net zo fit als op de eerste dag. Hij is 15 jaar oud, maar hij voelt aan of hij pas acht jaar oud is.”

Maikel is de laatste jaren een zeer sterke kampioenschapsruiter gebleken. Waar haalt hij de klasse vandaan om op de laatste dagen zo te pieken? ,,Ik ben mijn paard daar heel dankbaar voor. Om te winnen moet echt alles mee zitten. Ik had op de eerste dag een pechfoutje. Maar dat ik weer top tien kan rijden is gewoon fantastisch. Ik heb er weer enorm van genoten de afgelopen dagen.”

De Amerikaan Mclain Ward won met HH Azur (v.Thunder van de Zuuthoeve) de finale zonder ook maar een foutje te maken en alle drie onderdelen van de finale te winnen. In 2009 was hij al twee, nu de winst in zijn zeventiende finale.

Voor Leopold van Asten was het zijn derde finale in Omaha. Na een vijfde plaats op de eerste dag en een zeer goede foutloze eerste manche op de laatste dag, brachten twee springfouten van VDL Groep Zidane de ruiter van de VDL Groep op de 13e plaats in het klassement.

Kijkerig
,,In de eerste ronde sprong Zidane fantastisch. In de tweede was hij kijkerig in de hoek van de ring en kregen we daar twee keer een fout op een steilsprong. Ondanks die twee fouten gaf Zidane me een super gevoel”, vertelt Van Asten, die tevreden terugkijkt op de Wereldbekerfinale. ,,De eerste dag was super met de vijfde plaats. De tweede was ik iets teveel met de toegestane tijd bezig.”

Mooie afsluiting
,,Dit was een mooie afsluiting van het indoorseizoen”, vertelt bondscoach Rob Ehrens. ,,Heel knap van Maikel en Verdi. Verdi heeft hier alle dagen souverein gesprongen. Ongelooflijk wat dat paard gepresteerd heeft de laatste jaren. Daar mogen ze wel een standbeeld voor opzetten. Leopold was de eerste dag heel goed en sprong in de eerste manche van de laatste wedstrijd fenomenaal.”

 • Uitslag Wereldbekerfinale springen 2017
  1. Mclain Ward (USA), HH Azur (v.Thunder van de Zuuthoeve), 0 str pnt
  2. Romain Duguet (Zwi), Twentytwo des Biches (v.Mylord Carthago), 4 str pnt
  3. Henrik von Eckermann (Zwe), Mary Lou (v.Montendro), 8 str pnt
  9. Maikel van der Vleuten (Someren), VDL Groep Verdi TN N.O.P. (v.Quidam de Revel), 12 str pnt
  13. Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Zidane N.O.P. (v.Heartbreaker), 20 str pnt