Gerco Schröder grijpt nationale titel

Share
  • 3 mei 2010 18:06

door: redactie, 3 mei 2010 18:06

MIERLO – Gerco Schröder is zondag Nederlands kampioen geworden. De springruiter uit Tubbergen kon zich in de twee beslissende manches een springfout veroorloven met Eurcommerce New Orleans. Dat overkwam zijn even geroutineerde concurrent Eric van der Vleuten, die een thuiswedstrijd reed, met VDL Groep Kaïd namelijk ook. De gastheer van het NK was donderdag in het jachtspringen met dit paard iets langzamer geweest en eindigde met 4,28 strafpunten als tweede. Het brons was verrassend voor Jochem Munsterhuis (Munsterhuis Sportscars Peanuts).

De afsluitende rubriek, die tijdelijk werd gestaakt wegens noodweer, leverde wel een zege op voor Van der Vleuten senior, maar met zijn andere rijdier VDL Groep Utascha. Deze merrie, door vier strafseconden in het openingsnummer op het ‘tweede plan geraakt’ voor het NK, bleef in beide ronden foutloos. Dat lukte verder alleen Leon Thijssen met Tinky Winky. Door 8 strafpunten in het tweede onderdeel deed hij voor de medailles al niet meer mee.

In het duel om het goud was voor Schröder als laatste starter de opdracht duidelijk: het voorbeeld van Van der Vleuten met Kaïd volgen en foutloos blijven zonder risico’s te nemen. Zijn schimmel gehoorzaamde braaf, ondanks de bokkensprongen na de eerste hindernis. ,,Dat doet-ie wel eens vaker als hij in een jolige bui is”, lichtte de winnaar toe.

De Twentenaar was in 2006 al eens nationaal kampioen. Dit seizoen leek hij wat achterop geraakt. Nu heeft Schröder de aansluiting met de Nederlandse top terug. ,,Het was een hele strijd, mede door die weersomstandigheden. Toen we met zijn alle onder die tent stonden te schuilen, wisten we het even niet meer. Maar mijn paard heeft natuurlijk in alle vier wedstrijdonderdelen super gepresteerd.”

Streekgenoot Jeroen Dubbeldam, die ook nog hardop aanspraak mocht maken op een podiumplek, werd kansloos door een weigering van van BMC Van Grunsven Simon in de laatste omloop. Het paard had geen trek in een simpele steilsprong en lichtte zijn berijder uit het zadel. De titelverdediger kwam weliswaar op zijn voeten terecht maar duikelde door de ‘val’ naar de zestiende en laatste plaats in de eindrangschikking. Albert Zoer verspeelde zijn kansen met Uraya door drie springfouten.

Behalve Munsterhuis, die zelfs derde werd ten koste van Annet Willems (Nirvana), eindigden daardoor ook Harrie Smolders (Exquis Powerfee) en Piet Raijmakers junior (Van Schijndel’s Rascin) nog in de top zes.

Eric van der Vleuten was uitermate tevreden met zilver. ,,Ik heb twee paarden die klaar zijn voor het zware werk. Dat is een geruststellende gedachte. VDL Groep Utascha SFN heb ik reeds geruime tijd in mijn stal en in alle zware wedstrijden waarin we dit jaar zijn gestart hebben we topklasseringen gehaald. VDL Groep Kaïd is ouder en heeft meer ervaring, maar we vormen nog maar kort een combinatie. We passen schijnbaar heel goed bij elkaar en dit resultaat geeft dat ook aan. Ik ben blij met mijn zilveren medaille, temeer omdat de beste combinatie in dit Nederlands kampioenschap heeft gewonnen.”

Stegen.net | KNHS | ANP