Erkenning EASP-stamboek van de baan

Erkenning EASP-stamboek van de baan

28 oktober 2010 13:14 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

STEENBERGEN – Het productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE) gaat toch niet over tot erkenning van het EASP. Na een gesprek tussen EASP-voorzitter Karel de Lange en het productschap leken de partijen er uit te zullen komen, maar dat is niet gelukt. ,,Het is afgewezen op gezochte argumenten. Dit past niet in een rechtstaat”, aldus Karel de Lange.

Paarden met Arabisch bloed. ©Ria Winters

De Lange strijdt al acht jaar voor erkenning van het Europees Arabisch Stamboek voor Shagyapaarden, Sportpaarden en Sportpony’s. Onlangs werd De Lange landelijk nieuws toen hij uit wanhoop dreigde om paarden te gaan executeren, omdat zonder de erkenning door het PVE de dieren toch waardeloos zouden zijn en toch bij de slager zouden belanden. Mede door de aandacht in de media kwam het tot een gesprek tussen het productschap en het stamboek en het leek er op dat de hordes voor erkenning weg zouden kunnen worden genomen.

Maar de ETP-commissie, die het PVE adviseert over erkenningen, heeft nu het verzoek van het stamboek afgewezen. Voor Karel de Lange een flink klap. ,,Het PVE heeft in die acht jaar niets anders gedaan dan de zaak vertragen en ons tegenwerken”, aldus De Lange. Hij vindt de argumenten van het PVE gezocht. ,,Zo maken we geen onderscheid tussen het percentage van de Shagya-Araber en het Arabisch Volbloed. Volgens De Lange staat deze voorwaarde nergens in het Paardenbesluit 2001 vermeld. Ook hekelt de Drentse paardenhouder de opstelling van de voorzitter van de ETP-commissie, Jaap Werners. Die is er volgens De Lange vooral op uit om het aantal erkende stamboeken juist te verminderen.

Stegen.net