Maaike ten Berg-Bijlsma boekt grootste succes

Share
  • 16 januari 2011 20:05

door: redactie, 16 januari 2011 20:05

ZWOLLE – Zwolle International kreeg zondag een mooie afsluiting, niet in de laatste plaats voor de regionale favoriete Maaike ten Berg-Bijlsma uit Rogat. De 31-jarige amazone reed in de Lodewijk Assurantiën Grote Prijs van Zwolle een ijzersterk barrageveld aan gruzelementen. Met Uncle Berry draaide de stiefdochter van Johan Heins zeer korte en vloeiende wendingen in het eerste deel van het parcours om met een galopsprong minder naar de laatste oxer te racen en als enige onder de 31 seconden te duiken. Stefanie van den Brink eindigde als tweede, gevolgd door Jur Vrieling.

De prijsuitreiking in de IJsselhallen. ©Zwolleinternational.nl

Louis Konickx had een listig barrageparcours uitgezet, maar de topontwerper kon niet voorkomen dat 18 van de 50 starters hem te slim af waren. De barrage leverde dus enorm veel vuurwerk op, want zonder risico rijden leverde geen prijs op. Reeds als vierde starter had Maaike ten Berg de ideale lijn te pakken, geadviseerd uiteraard door topcoach Johan Heins. Haar Andiamo-zoon Uncle Berry viel zelf aan op de hindernissen, Maaike stuurde hem over de kortste lijnen en reed mooi binnendoor en met een galopsprong minder naar de schuin opgestelde laatste oxer. Zo vroeg in deze grote barrage had de uitverkochte IJsselhal de ultieme rit al gezien.

Toch gaf de concurrentie de moed nog niet op. Danny Schaper reed scherp rond met Willow (v.Guidam), maar zijn schimmel galoppeerde niet zo sterk als Uncle Berry. Ook Julia Kayser deed een prima poging met de geweldig springende Valdato (v.Emilion), maar de 0 in 31.83 seconde schoot te kort.

Niet de snelste

Jur Vrieling had niet zijn snelste paard bij zich, maar Jur zelf had zeer snelle plannen en zijn vermogende Sissi van ’t Schuttershof werkte zeer goed mee: 0/31.46 seconde. Op dat moment goed voor de tweede plaats, maar Stefanie van den Brink had nog niet gereden. Met de topspringer Verdi (v.Heartbreaker) raasde de dochter van Teus van den Brink naar 0/31.34 seconde en dat werd dan wel definitief de tweede plaats achter de onverslaanbare Maaike ten Berg. Want ook laatste starter Franz-Joseph Dahlmann, de winnaar van de Zware Tour op vrijdag, zag zijn poging stranden op hindernis 9.

Toen die balk rolde, stegen de vreugdekreten op uit het kamp rond Maaike ten Berg, die voor het eerst in haar carrière een schitterende en zeer verdiende overwinning behaalde in een CSI**.

Stegen.net

Uitslag Grote Prijs, finale Big Tour (1.45m) (zo):

1. Maaike ten Berg-Bijlsma (Rogat) – Uncle Berry (Andiamo x Germus R) – 0 / 0 – 30.57
2. Stefanie van den Brink (Nijkerkerveen) – Verdi (Heartbreaker x Mr.Blue) – 0 / 0 – 31.34
3. Jur Vrieling (Holwierde) – Sissi van ‘t Schuttershof – 0 / 0 – 31.46