Nederlanders buiten de barrage in Zürich

  • 30 januari 2011 18:29
door: redactie, 30 januari 2011 18:29

ZÜRICH – De Nederlandse springruiters bleven bij de negende wereldbeker van dit seizoen buiten de barrage. Harrie Smolders werd met één springfout van Regina Z 15e. Daarmee deed de ruiter uit Hooge Mierde het aanzienlijk beter dan Gerco Schröder, die met Eurocommerce New Orleans 21 strafpunten liet noteren. De 36-jarige Duitser Marcus Ehning won de wedstrijd.

Marcus Ehning stuurt Küchengirl naar de overwinning.

In de barrage realiseerde de als tweede startende Spaanse Pilar Lucrecia Cordon met Nuage Bleu als eerste een foutloos parcours, in een tijd van 42.81 sec. Dit bleek uit eindelijk goed voor de vierde plaats. De Duitser Marcus Ehning, die in april tijdens de wereldbeker finale in Leipzig als titelverdediger van start gaat, stuurde Noltes Küchengirl razendsnel rond en verbeterde de tijd van de Spaanse met bijna drie seconden.

Edwina Alexander uit Australië nestelde zich na een goede rit met Cevo Itot du Chateau op de tweede plaats, tot de Brit Ben Maher als laatste starter binnenreed met de KWPN gefokte Robin Hood W. Maher probeerde in een alles of niets rit onder de tijd van Ehning te duiken, maar bleef steken op 42.10 sec., waarmee de tweede plaats voor hem was. Ehning verdiende met zijn zege een Mercedes CLS.

Smolders stak na zijn rit direct de hand in eigen boezem. ,,Het foutje dat we maakten komt helemaal op mijn conto. Het was een gebroken lijn tussen twee oxers die iedereen in vijf reed. Ik reed die afstand in zes en kwam nog te groot. Daardoor was in het paard onvoldoende spanning om de achterste paal te halen. Echt mijn schuld, want Regina sprong om foutloos te blijven. Toch heb ik nog een paar puntjes bijeen weten te sprokkelen en hopelijk weet ik mij te plaatsen voor de finale in Leipzig”, aldus Smolders, die het parcours als zwaar en technisch lastig omschreef. Hij verzamelde in Zürich uiteindelijk twee punten en staat nu met een totaal van 43 punten op de zesde plaats als beste Nederlander in de tussenstand.

De Grote Prijs werd in Zürich gewonnen door de 33-jarige Ier Billy Twomey met Tinka’s Serenade. Hij wist de plaatselijk favoriet Pius Schwizer (Carlina) achter zich te laten.

Stegen.net

Uitslag FEI World Cup (1.60m. (zo):

1. Marcus Ehning (Dui) – Noltes Küchengirl – 0 / 0 / 40.03
2. Ben Maher (Eng) – Robin Hood W (Animo x Libero H. – 0 / 0 / 42.10
3. Edwina Alexander (Aus) – Cevo Itot du Chateau – 0 / 0 – 42.41
15. Harrie Smolders (Hooge Mierde) – Regina Z – 4
35. Gerco Schröder (Tubbergen) – Eurocommerce New Orleans – 21

Tussenstand FEI World Cup:

1. Kevin Staut (Fra) – 87
2. Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) – 62
3. Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) – 58
6. Harrie Smolders – 43
16. Gerco Schröder – 28
18. Leon Thijssen – 27
28. Jeroen Dubbeldam – 20
35. Marc Houtzager – 16
38. Albert Zoer – 15