Nederlandse ponyruiters sterk op EK

Share
  • 29 juli 2011 22:26

door: redactie, 29 juli 2011 22:26

JASKOWO – De Nederlandse ponyruiters doen het opvallend goed op het EK in het Poolse Jaskowo. Nadat eerst de dressuurploeg al het zilver veroverde was het vrijdag de beurt aan de springequipe om het brosn in de wacht te slepen.

Vorig jaar won Nederland de dressuur, met een team van vier ervaren amazones en hun pony’s. Een herhaling van die topprestatie zat er dit jaar niet in. Bondscoach Tineke Bartels reisde met drie debutanten naar Polen: Febe van Zwambagt (Bergharen) met Prince Z, Sanne Vos (Wijk en Aalburg) met TC Class of Champ DVB en Sanne Gilbers (Varsseveld) met Daylight. Dana van Lierop (Helmond), vorig jaar deel uitmakend van het gouden team, reed een nieuwe, onervaren pony, Equestricons Day of Diva.

Bartels was blij met het zilver. ,,In het najaar van vorig jaar zagen we drie van onze teampony’s naar het buitenland vertrekken. Dat was al concurrentie, zonder dat we zelf opvolgers hadden. Daylight van Sanne Gilbers kwam pas in het winterseizoen terug op niveau. Prince van Febe van Zwambagt en Champ van Sanne Vos zijn allebei jonge pony’s. En ook Dana’s pony Day of Diva is een nieuwkomer. Vorig week zag ik de Junioren en Young Riders fouten maken in de landenproef, die heb ik hier op het EK niet gezien. Ze hebben alle vier laten zien waar we van tevoren op hoopten. Ze reden op hun best. We zijn erg blij dat dit jonge team zilver heeft gepakt.”

Springen

De landenwedstrijd springen kende een ongemeen spannend verloop. Nederland stond na de eerste manche slechts zesde. In de tweede manche kwam het team van bondscoach Sven Harmsen sterk terug en sleepte brons uit het vuur. Harmsen was erg blij met de bronzen medaille. Twee weken geleden zag hij tijdens het EK voor Junioren en Young Riders twee keer net de derde plaats aan zich voorbij gaan. ,,Ik was bang dat het weer zo zou lopen. In de eerste manche lukte het net niet. In de pauze zijn we naar de vrachtwagens gegaan. Ze lieten de koppies hangen, maar ik zei dat we drie nulrondjes moesten rijden, dan konden we nog op het podium komen. Onze startruiter Jens reed foutloos en toen kreeg iedereen er weer geloof in. Ze zijn echter super terugkomen. Anderen maakten fouten. Dan zie je hoe anders, hoe moeilijk het is om een kampioenschap te rijden. Het was een zwaarbevochten medaille. Dit is echt mooi.”

Groot-Brittannië ging na de eerste manche riant aan de leiding met vier foutloze omlopen. In de tweede ronde sloegen de zenuwen toe en kwam Ierland nog heel dichtbij. De Britten hielden stand, voor Ierland en Nederland, dat traditiegetrouw de grootste supportersschare op de been bracht.

Stegen.net | KNHS