Goud voor menner Bram Chardon

Share
  • 25 september 2011 18:27

door: redactie, 25 september 2011 18:27
  • LIPICA

Met goud voor Bram Chardon en zilver voor Jan de Boer, beiden bij de vierspannen en zilver in het landenklassement werden de wereldkampioenschappen mennen voor pony’s voor de Nederlandse afvaardiging een doorslaand succes. Tweespanrijder Ewoud Boom zakte in de afsluitende vaardigheidsproef van de derde naar de vijfde plaats.


Bram Chardon met zijn vierspan.

Zo vader, zo zoon. Chardon junior legde de basis voor zijn overwinning in de marathon. Op zaterdag maakte de 18-jarige zoon van IJsbrand Chardon, viervoudig wereldkampioen bij de paarden, een uitstekende indruk. ,,De pony’s wilden ervoor vechten”, sprak hij na afloop. ,,Dit is een machtig gevoel.”

De vaardigheidsproef op zondag legde de inwoner van het Zuidhollandse Den Hoorn foutloos af. Jan de Boer, na twee onderdelen nog op de derde plaats, klom nog een plaatsje hoger ten koste van de Duitser Steffen Brauchle.

De Boer werd in 2007 wereldkampioen in Denemarken en werd twee jaar geleden vierde. ,,Voor mij is dit een zilveren medaille met een gouden randje”, zei de man uit De Vecht. ,,Ik heb gedaan wat ik kon, een perfecte wedstrijd gereden. Helaas kreeg ik in de dressuur minder punten dan ik had verdiend, maar ik vertrek hier met een opgeheven hoofd.”

Bij de tweespannen ging de wereldtitel in Lipica naar de Duitser Dieter Baackmann. Ewoud Boom maakte bij het kegeltjesrijden drie kostbare fouten en duikelde van het podium. De menner uit Nijkerk werd vijfde, nog net voor Manon van Kasteren (zesde). ,,Pure pech”, aldus Boom. ,,Mijn koets begon op de droge bodem te schuiven. Maar al met al ben ik best tevreden. Zaterdag ging de marathon heel goed, die won ik en met het team tweede, ik sta dus toch met een medaille om m’n nek.”

Kristina Klindt uit Denemarken was de sterkste bij de enkelspannen. Titelverdedigster Melanie Becker moest genoegen nemen met de negentiende plaats. Yvonne de Ruyter, na de dressuur tweede, werd in de marathon geëlimineerd na het rijden van een foutief parcours.
[Stegen.net | KNHS]

Bram Chardon in actie op het EK (Hoefnet-video)