NIC Assen: Vincent Voorn wint Grote Prijs

NIC Assen: Vincent Voorn wint Grote Prijs

23 oktober 2011 19:04 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

ASSEN
Vincent Voorn is zondag tijdens het NIC winnaar geworden van de Grote Prijs van Drenthe. De ruiter uit Dinteloord was in de barrage vier tegenstanders te snel af. Feest was het ook in huize Houtzager in Rouveen: Marc Houtzager werd derde en echtgenoot Julia Kayser tweede.

Vincent Voorn tijdens de prijsuitreiking.

Parcoursbouwer Chris van Gelder had een pittig parcours neergezet. Van de 47 gestarte combinaties bleven er maar vijf foutloos. De driesprong over de diagonaal en hindernis 6, een steilsprong op de korte zijde, bleken scherprechters. Dat gold ook voor de tijd van 71 seconden, die regelmatig overschreden werd. Zo reed Nathalie van der Mei Eurocommerce Vingino foutloos rond, maar gebruikte ze drietiende seconde te veel.

Albert Zoer koos opvallend genoeg voor zijn jonge paard Wollie Bollie, nadat hij eerder Sam aan de start bracht in de TT-hal. Volgens Zoer gaat het met Sam de goede kant op, maar hij wilde één van zijn jongere paarden serieus testen. Het ging lange tijd goed, maar in de driesprong, vrijwel aan het eind van het parcours, vielen twee balken. ,,Ik had iets meer moeten rijden”, baalde de ruiter uit Echten.

Barrage

In de barrage vochten drie Nederlandse, een Belgische en Oostenrijkse combinatie het uit. Julia Kayser opende snel met Sterrehof’s Valdato (v. Emilion) in 41.23. Daarna bewees Vincent Voorn met Audi’s Gestion Priamus Z dat het sneller kon (41.06). Angelique Hoorn reed vervolgens een keurig parcours, maar maakte op 12C een fout en was met 44.77 ook langzamer.

Vincent Voorn op weg naar de zege in Assen met Pramus Z. ©Roos Meertens

Vervolgens zette Jos Lansink, al drievoudig winnaar van het NIC, een resultaat van 4 in 43.41 neer en kon alleen Marc Houtzager als laatste starter Voorn nog bedreigen. Houtzager deed met Sterrehof’s Voltaire een goede aanval, maar kon Voorn niet bedreigen en werd achter zijn echtgenote Julia Kayser derde.

Julia Kayser werd tweede met Sterrehof's Valdato. ©Roos Meertens

Vincent Voorn gaf na de ereronde aan dat de overwinning in Assen veel voor hem betekent. ,,Ik weet dat mijn paard snel is en heb mijn eigen plan getrokken. Ik wilde niets forceren en waar mijn paard op de langere trajecten op snelheid iets te kort komt, hoopte ik dat met korte draaien goed te maken. Dat lukte. Maar het scheelt natuurlijk niets. Drie ruiters binnen een halve seconde. Het is maar net wie de langste neus heeft.” Voorn keerde huiswaarts met de hoofdprijs op zak, een geldbedrag van 12.500 euro.

Voor Nathalie van der Mei, die met haar één strafpunt voor tijdsoverschrijding zesde werd, waren de druiven zuur. ,,Erg jammer. Maar ik weet dat mijn paard nog niet erg snel is. Dat komt wel, maar hij is nog te jong.” Van der Mei doelde daarbij op de 9-jarige hengst Eurocommerce Vingino (Voltaire x Cassini).
[Stegen.net]

Uitslag Grote Prijs van Drenthe 2011:

1. 13 Audi’s Gestion Priamus Z Vincent Voorn NED 12500 EUR 0 penalties 41.06 sec
chest 16y.S /Pucci/Grannus/ZANG/NED05475/ A.Strating NED jump-off
 
2. 98 Sterrehof’s Valdato Julia Kayser AUT 10000 EUR 0 penalties 41.23 sec
grey 9y.G /Emilion/Caretino/KWPN/NED41890/ Stal Houtzager-Kayser AUT jump-off
 
3. 46 Sterrehof’s Voltaire Marc Houtzager NED 7250 EUR 0 penalties 41.42 sec
bay 9y.G /Now Or Never M/Accord II/KWPN/102VT03/ Stoeterij Sterrehof NED jump-off
 
4. 158 Casper van Spieveld Jos Lansink BEL 4500 EUR 4 penalties 43.41 sec
grey 9y.G /Mr Blue/Capital/BWP/BEL42378/ Lansink Jos En T&l Nv BEL jump-off
 
5. 9 Voila Angelique Hoorn NED 2000 EUR 4 penalties 44.77 sec
bay 9y.M /Calvados/Concorde/KWPN/102QD90/ A. Zoer BV NED jump-off
 
6. 121 Eurocommerce Vingino Nathalie Van der Mei NED 1000 EUR 1 penalty 71.32 sec
grey 9y.S /Voltaire/Cassini/KWPN/NED40940/ Eurocommerce Promotie B.V. NED
 
7. 115 Bayard van de Villa Theresia Ramzy Al Duhami KSA 750 EUR 4 penalties 66.83 sec
bay 10y.G /Kashmir van Schuttershof/Camus/BWP/BEL42034/ Saudi Equestrian KSA