KNHS schrapt kampioenschappen vanwege rhino

  • 2 maart 2012 23:16
door: redactie, 2 maart 2012 23:16

ERMELO
Met drie bevestigde en twee vermoedelijke besmettingen van rhinopneumonie neemt de KNHS geen enkel risico: de geplande kampioenschappen op 3 maart en 9 en 10 maart in Ermelo zijn afgelast. Ook adviseert de KNHS om dit weekend alle evenementen af te blazen, uit angst voor verdere verspreiding van het rhinovirus. Daar wordt door organisaties wisselend op gereageerd.

Het uitbreken van het rhinovirus is bevestigd in Heumen, Berg en Dal en Driel. De nieuwe gevallen zijn op dit moment alleen klinisch bevestigd, maar de KNHS adviseert haar leden geen onnodige risico’s te nemen. ,,De KNHS heeft het welzijn van paarden en pony’s hoog in het vaandel staan. Wij willen elk risico op verspreiding van het Rhino virus uitsluiten. Daarom hebben wij besloten onze Indoor Kampioenschappen van dit weekend en volgend weekend af te gelasten. Wij adviseren onze verenigingen hetzelfde te doen met hun wedstrijden.”, aldus John Bierling, algemeen directeur van de KNHS.

Deze rhinopatiënt heeft het overleefd.

Rhinopneumonie-infecties (Equine Herpes Virus) kunnen bij het paard griepachtige verschijnselen, abortus of neurologische verschijnselen (ataxie of verlamming) veroorzaken. Als een paard verdacht wordt van, of geïnfecteerd is met Rhinopneumonie mag het niet naar een ander bedrijf worden gebracht. En zeker niet naar een plaats waar drachtige of te dekken merries staan. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen. Voorkomen van contact met besmette paarden is de belangrijkste preventieve maatregel. De luchtweginfectie is doorgaans niet heel ernstig. De neurologische vorm geeft wel ernstige problemen. Vaccinatie tegen het Equine Herpes Virus (EHV) is mogelijk en dit kan het beste met de eigen dierenarts worden overlegd.

Een informatief en ingrijpend verhaal over rhino kun je hier lezen.

Luister hier naar een interview van de NOS met John Bierling.

UPDATE: De eerste wedstrijden van de Hondsrugse Ruiterdagen in Bronneger van deze zaterdag gaan niet door. De andere parcoursen vanaf woensdag gaan vooralsnog wel door.

UPDATE: De rij- en menvereniging Mensinghe Roden heeft besloten de ponywedstrijd van zondag af te gelasten.
[Stegen.net | KNHS]