Rhinovirus: adviezen worden niet overal opgevolgd

Rhinovirus: adviezen worden niet overal opgevolgd

4 maart 2012 14:18 Uit Door Steven Stegen
Deel dit met je vrienden

ERMELO
De uitbraak van het rhinovirus houdt de gemoederen flink bezig. De KNHS adviseert om geen wedstrijden te houden, zonder dat overigens te verbieden, en de sectorraad paarden roept paardenhouders op om ,,hun verantwoordelijkheid te nemen.” Toch gebeurt dat lang niet overal.

In sommige stallen worden de paarden dagelijks getemperatuurd. ©Jeroen de Jager

Er zijn nog heel wat paardenhouders die ‘gewoon’ met hun dieren naar lessen en clinics gaan en er zijn ook stallen waar de deuren voor iedereen ‘gewoon’ wijd open staan. Zijn deze mensen eigenwijs en onvoorzichtig? Of is het overdreven om alles op slot te zetten na een paar bekende gevallen?

De sleutelrol lijkt in deze te liggen bij de KNHS. De bond reageerde alert en blies gelijk de eigen kampioenschappen af. En al snel volgde de raad om evenementen af te gelasten. Maar dat is maar een advies. Tot een verbod is het (nog?) niet gekomen. Veel organisaties nemen hun verantwoordelijkheid. Zo is het CSI Salland in Mariënheem (15 t/m 18 maart) verplaatst naar het eerste weekend van oktober. ,,Het leek ons niet verstandig om het op dit moment door te laten gaan”, aldus voorzitter Jeroen Bakker.

Intussen lijkt de organisatie van de Hondsrugse Ruiterdagen in Bronneger van plan om woensdag toch te beginnen met de M- tot en met de nieuwe 1.40. Rubrieken voor jonge paarden van het afgelopen weekend gingen niet door, maar dat was niet omdat de organisatie ze afblies, maar omdat veel eigenaren het zekere voor het onzekere namen en zich zelf afmeldden.

De paardenwereld geeft er opnieuw blijk van moeilijk om te kunnen gaan met eigen verantwoordelijkheid. Het lijkt een kwestie van tijd dat de overheid die verantwoordelijkheid weer op zich zal nemen.

UPDATE: Het Rhinovirus zou inmiddels ook in Overijssel zijn opgedoken, zo meldt RTV Oost. Een merrie in Wierden heeft haar veulen verworpen en de dierenarts heeft een sterk vermoeden dat rhino de oorzaak is.

UPDATE: De Driesporenruiters in Onstwedde hebben voor de komende week alle activiteiten stilgelegd.

Lees ook: KNHS schrapt kampioenschappen vanwege rhino
[Stegen.net]