Degradatiezorgen Nederlandse springruiters na Ierse zege in Hickstead

Degradatiezorgen Nederlandse springruiters na Ierse zege in Hickstead

21 juli 2012 11:32 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

HICKSTEAD
De Nederlandse springruiters zijn vrijdag tijdens het CHIO van Hickstead als zevende en voorlaatste geëindigd in de landenwedstrijd. De equipe van bondscoach Rob Ehrens, die geen olympische combinaties aan de start bracht, liep in totaal 28 strafpunten op. Alleen de Zwitsers deden het slechter. ,,Een trieste balans”, aldus een balende bondscoach Rob Ehrens.

Ierland won verrassend en verdiende daarmee 64.000 euro. Dat was in belangrijke mate te danken aan de uit Amerika ingevlogen versterkingen Darragh Kerrins (Lisona) en Richy Moloney (Ahorn van de Zuuthoeve). Ze lieten drie keer een foutloos parcours noteren.

Richard Moloney

Richie Moloney was voor Ierland succesvol met Ahorn van de Zuuthoeve.

Ierland eindigde op slechts vier strafpunten. Frankrijk (8) en Duitsland (12) werden tweede en derde. Dan volgden de Britten (20), België en Zweden (elk 24), Nederland (28) en Zwitserland (40). De Ierse equipe won in 2001 voor ‘t laatst in Hickstead. ,,Hier winnen betekent veel voor ons”, zei de Ierse bondscoach Robert Splaine.

In de eerste manche liep voor Nederland alleen routinier Albert Voorn met Tobalio geen strafpunten op. Leon Thijssen (Tyson), de reserve voor de Spelen, Albert Zoer (Sam, 12+4) en Hendrik-Jan Schuttert (Cerona HS, 16+0) maakten twee of meer springfouten. De laatste herstelde zich uitstekend door in de tweede omloop alle hindernissen intact te laten. De anderen waren hem onvoldoende tot steun.

Degradatienood

Door dat tegenvallende resultaat verkeert Oranje, met nog één wedstrijd (17 augustus Dublin) in de Top League te gaan, plotseling in degradatienood. Dat geldt echter ook voor nog vijf concurrenten. Het verschil tussen de nummer drie Groot-Brittannië en de nieuwe hekkensluiter België is slechts 3,5 punten. ,,Triest”, oordeelde Ehrens over de gang van zaken. ,,Veel fouten waren volstrekt overbodig. Na de eerste manche heb ik een hartig woordje gesproken met de mannen, maar toen hadden we al een straatlengte achterstand.”

In de stand na zeven van de acht manches leidt Duitsland met 47 punten. Dat zijn er tien meer dan Frankrijk (37) en vijftien meer dan Groot-Brittannië (32). Ierland wipt dankzij zijn zege in Hickstead van de laatste naar de voorlaatste (zevende) plaats met 29 punten. De rode lantaarn is nu voor België (28,5).
[Stegen.net | ANP | KNHS]