Column: ‘Groningse’ kampioenen van buiten de provincie

Share
  • 14 juli 2013 13:04

door: redactie, 14 juli 2013 13:04

Geen kwaad woord over de nieuwe ‘Groningse’ kampioenen Sanne Gilbers (ZZ-licht) en Vai Bruntink (Z2). Beide dames hebben met ruime voorsprong en verdiend gewonnen. De regio mag trots zijn op zulke vertegenwoordigers op het nationale KNHS-kampioenschap. Maar Gronings zijn de beide amazones niet (meer). Is het huidige systeem nog wel houdbaar?

GK2013

Een deel van het wedstrijdterrein in Onstwedde.

De discussie is eerder op Facebook al aangezwengeld en gaf ook daar de nodige discussie. Het lidmaatschap van een bepaalde vereniging bepaalt aan welk provinciaal kampioenschap je meedoet. Dat Sanne Gilbers in Gelderland woont en Vai Bruntink in Overijssel, dat doet dan niet ter zake. En dan hebben we nog het fenomeen van clubs in Groningen als De Kanaalstreek en de Kloosterruiters en het Overijsselse Staphorst, die dan weer bij de regio Drenthe zijn aangesloten. Snapt u het nog?

Ik kan me enige frustratie bij mensen die via de social media wel voorstellen. Aan de andere kant zou ik niet weten wat het alternatief is. Kijken naar de woonplaats van de deelnemer? Daar is altijd een mouw aan te passen, bijvoorbeeld door je bij de gemeente van je instructeur in te schrijven. Dat het in de ene provincie ‘makkelijker’ is om je voor Ermelo te plaatsen dan in de andere, dat geloof ik direct. Maar wat zou je er aan hebben als je sterke deelnemers in de eigen provincie buiten de deur houdt? Op het moment dat het er om gaat komt je ze toch tegen.

Ik denk dan ook dat Grieteke Oldenburger het goed ziet: het gaat uiteindelijk om de sport en wie daarin de beste is, waar dat ook is.

Steven Stegen