De regen kon het publiek en de deelnemers niet deren tijdens het jaarlijkse CH Norg. Het bekende tuigpaardconcours, dat al weer de 36e editie beleefde, had dit jaar liefst vier kampioenschappen op het programma staan. Uilke Haarsma won de titel bij de vierspannen.

Deze prachtige rubriek kende zes deelnemers. Drie kregen er een herkansing, maar het vierspan van Uilke Haarsma was niet te kloppen. Overtuigend en geweldig bewegend liep zijn vierspan naar de zege. Voorop had hij zijn Manno-kinderen Zavanno en Celebration en achterin liep het voormalige span Tobias (v. Milano) en Varanno (v. Manno), die Haarsma voor deze gelegenheid even geleend had. Tobias verkocht hij onlangs aan Stal Helmus en Varanno verkocht hij eerder al aan de Belgische vierspanrijder Glenn Geerts.

Sinds zaterdag staat Varanno echter op stal bij Derk Jan Mekkes die hem nu samen met Geerts heeft. Geerts wil de vos overigens wel als reservepaard voor zijn vierspan beschikbaar houden. Mekkes bood Haarsma aan de vos te gebruiken en die hereniging vierden Tobias en Varanno uitbundig.

Sfeerbeeld van het CH Norg van vorig jaar.
Sfeerbeeld van het CH Norg van vorig jaar.

Het voorspan Celebration en Zavanno was indrukwekkend en deze vier vossen, die overigens al vaker kampioen waren, showden geweldig. Het publiek was ook helemaal fan van dit vierspan en de titel kon hen niet ontgaan. Haarsma: ,,Tobias was direct weer helemaal op z’n gemak naast zijn voormalige spangenoot Varanno.” Plaats twee ging naar Lambertus Huckriede die Unaniem (v. Renovo), Zilver (v. Ranno), Cavanerno (v. Saffraan) en Alfredo (v. Manno) had aangespannen. Bij herkansing steeg deze formatie een plaatsje want dit viertal begon steeds beter te lopen. Gerard van der Meulen verspeelde zijn voorlopige tweede plaats. Hij had de Manno-kinderen Sibour, Wicher, Bonjovi en Wapenaar (v. Reflex M) aangespannen. Dit vierspan begon juist goed maar bij herkansing bleef één van de achterpaarden paarden te veel fouten maken.

In Norg staan er ook altijd diverse rubrieken voor de noordelijke tuigpaardrijders op het programma waaronder het VTN kampioenschap eenspannen gereden door dames, waarbij de paarden zijn aangespannen voor een tweewielig rijtuig. Van de acht deelneemsters mochten er drie een herkansing aangaan, maar alles bleef zoals het was. Kampioen werd plaatselijk favoriet Lucy Stevens met Wervelwind (v. Plain’s Liberator) van Lammert Tel. De sympathieke Wervelwind showde zijn gedragen bewegingen op pronkende wijze. De zuiverheid in de elegante bewegingen van Egberdina’s Armani (v. Roy M) van de comb. Vogelzang/Bouwman spraken echter ook zeer aan. Suzan Bouwman werd tweede met Armani en kon Roelie Boverhof met Wonder van de Ursahof (v.Patijn) achter zich laten.

Voor de hackney’s stond het VHN-kampioenschap klavertje-3 op het programma en met vijf aanspanningen leek dit een echte wedstrijd te worden, ware het niet dat Johan Boeve al vrij snel uit de race was, later gevolgd door Bert de Rooij. De overgebleven drie combinaties reden gezamenlijk, in de stromende regen, over voor de wedstrijd en kreeg een nieuwe winnaar in de persoon van Werner Sweens met zijn drie Leyrun pony’s Miss Blue, Miss Lisa en Victorious, die als een echte eenheid optraden. Egberdina’s Tjardo prolongeerde in handen van Susan Bouwman de titel in de damesklasse voor Friese paarden. Het CH Norg trok zo’n 3.000 bezoekers.

redactie

De redactie van Stegen.net bericht sinds 1995 objectief en met grote zorgvuldigheid over de paardensport, met het accent op Noord-Nederland.

Heb je tips en/of aanmerkingen of verbeteringen, meld die dan op info@stegen.net