Vier titels verdeeld op CH Norg, Linda Boelens kampioen met Fantijn

Share
  • 28 juli 2023 19:50

door: redactie, 28 juli 2023 19:50
Tekst en foto’s: Geert Bouius

NORG – Dinsdagavond 25 juli jl. vond op het evenementterrein in Norg voor de 43e keer het groot nationaal tuigpaardenconcours plaats. Het was genieten voor de liefhebbers, met 24 rubrieken, met daarbij drie nationale en één regionaal kampioenschap. Daarin won Linda Boelens met Fantijn.

De tuigpaard rijders van regio Noord, voorheen TAVENO, streden om de ereklasse titel. Na een finale met drie was het Linda Boelens uit het nabijgelegen Een die net als vorig jaar kampioen werd met de vos Fantijn (v. Patijn) van haar partner Lammert Tel. Fantijn had eerder op de middag de damesklasse al overtuigend gewonnen en was in topvorm.

Linda Boelens met Fantijn.

Met een hoog verheven front danste hij over het terrein in een mooie balans en met veel afdruk. Het totaal plaatje maakte hem een geweldige kampioen. Fantijn’s zoon Luitenant van de combinatie Ruinemans/Alting werd met Niek Alting op de wagen reservekampioen. Het brons was voor Nico Calis met de excentriek bewegende merrie Emaire (v. Manno), die later op de avond zegevierde in de rubriek voor fokmerries.

Voor de tuigpaarden Fries ras voor de krompanelensjees stond het nationale dameskampioenschap op het programma. Negen dames in Friese klederdracht wilden de titel graag winnen maar er kan maar één winnen en dat was Mechteld van der Kooi met de bijzonder deftige Tjitte VDK (v. Andries 415).

Mechteld van der Kooi met Tjitte.

De jury selecteerde een kopgroep van vijf die de finale reden. De sterk bewegende Tjitte VDK was heel constant in zijn optreden en liep met een mooi hoofdhouding. Wiesje van der Woude heeft in Durk (v. Tsjalle 454) een paard die met hoge en ruime passen door de baan walst maar minder verheven in het front was dan de winnaar. Deze combinatie klom van de derde naar de tweede plaats.

Dekhengsten

Het kampioenschap waar wellicht het meest naar werd uitgekeken was dat van de goedgekeurde KWPN-dekhengsten. Dat er maar vier hengsten kwamen opdraven was wellicht een beetje teleurstellend, maar het duel tussen Macho (v. Indiana) en Magnifiek (v. Idol) maakte alles goed.

Lambertus Huckriede rijdt Magnifiek naar de titel bij de dekhengsten.

In de finale met Macho en Magnifiek leefde heet talrijke publiek geweldig mee en had elke paard zijn eigen fans. Waar Magnifiek er nog een schepje bij op deed, moest Macho meer en meer toegeven op zijn eerste optreden. Lambertus Huckriede en Magnifiek werden overtuigend winnaar en prolongeerden hun Nederlandse titel.

Bronzen Bartje

In de finale van Rondje Drenthe om het Bronzen Bartje kwamen maar liefst negen tandem aanspanningen de arena van Norg binnen. Deze door de Provincie Drenthe gesponseerde competitie wordt op vijf Drenthe concoursen verreden met als doel de meerspannen rubrieken te promoten. Gezien de deelname ook dit jaar weer is deze promotie zeker gelukt.

De vier beste tandems kregen een herkansing voor de dagzege en wellicht ook de eindzege. Het verschil tussen de nummer één en twee was maar twee punten. Echter Niek Alting was niet van plan zijn koppositie prijs te geven en reed zijn Luitenant en Lord Liberty regelrecht naar de overwinning.