Nederlandse ponyruiters halen zilver op EK Arezzo

Share
  • 25 juli 2013 19:34

door: redactie, 25 juli 2013 19:34

De Nederlandse pony-dressuurequipe heeft donderdag zilver behaald op het EK. In het Italiaanse Arezzo bleek Duitsland onverslaanbaar. Toch was bondscoach Tineke Bartels meer dan tevreden. ,,Vergeet niet dat het team drie debutanten telt. Alle meiden scoren dik boven de 70% en dat is een stabiel fundament. Het niveau ligt elk jaar hoger.”

Dat werd bevestigd door de winnende Duitse coach Cornelia Endres: ,,Gisteren was de hoogste score voor een Nederlandse combinatie, vandaag voor een Britse. Er komen steeds meer topcombinaties uit verschillende landen. De kwaliteit van de pony’s en van de wijze van rijden gaat elk jaar omhoog. Dat is goed voor de sport.”

De zilveren Nederlandse pony dressuuramazones met Tineke Bartels.

De zilveren Nederlandse pony dressuuramazones met Tineke Bartels.

Lisanne Zoutendijk (15) zette op de eerste dag met Champ of Class de hoogste score neer. Uiteindelijk finishte ze in de individuele rangschikking als tweede. Vorig jaar won de Duits gefokte valkruin (v. FS Champion de Luxe) onder Sanne Vos drie medailles. ,,Het is spannend om Champ te rijden. Sommige mensen verwachten dat ik wel even een medaille win. Maar ik rijd voor het eerst een EK. Het is geweldig dat ik aan zo’n groot evenement mag deelnemen. Ik was zenuwachtig, maar eenmaal in de ring vielen de zenuwen mee. Champ voelde fijn aan: los, goed voor mijn been. De proef ging foutloos. Toen ik de laatste keer de middenlijn op reed, dacht ik: ‘dit ging best wel goed.’ Ik was heel blij met mijn proef. En in de individuele proef ga ik proberen gewoon weer lekker te rijden.”

Met ruim 73% zette Febe van Zwambagt (15) met FS Dr. Watson (v.FS Don’t Worry) de tweede score voor Nederland neer. Ook Febe, de enige in het team met EK-ervaring (2011 met Prince Z), was meer dan tevreden. ,,Van tevoren voelde het als een gewone internationale wedstrijd, wel een heel mooie. Voordat ik aan de beurt ben moet ik bezig blijven, anders word ik zenuwachtig. Dr. Watson voelde goed aan. Toen ik de ring binnen reed, trok hij er extra aan. Hij was een beetje heet, dat vind ik fijn. De proef ging goed. Er zijn altijd dingetjes die beter kunnen, maar ik ben helemaal tevreden.” Last van de warmte had de amazone niet. ,,Als je rijdt, denk je er niet aan.”

Teamgenoot Demy Kurstjens vult aan: ,,We zijn hier al sinds vrijdag, je went er aan. Het voelt nu warm en niet meer heel heet.” Demy zette met Kingsley Ciske (NRPS, v. Composer van de Beekerheide) bijna 72% op het scorebord. Met haar dertien jaren is Joelle Peters de jongste van het team. Met Haasendonck’s Sultan, de New Forest pony (v.Nieuwmoeds Patrick) die in 2008 te Avenches brons won onder de Belgische Julie van Olst, reed ze als eerste starter een keurige proef. Joelle rijdt Sultan sinds eind vorig jaar.

Op vrijdag- en zaterdagmiddag wordt de individuele proef verreden. Aan het eind van de middag komen de springruiters aan start voor de eerste individuele kwalificatie. De eventers beginnen vanmiddag met het eerste onderdeel van hun veelzijdigheidtest, de dressuur.

Uitslag landenwedstrijd dressuur:

1. Duitsland 225,795%
-Nadine Krause Danilo 75,692%
-Sophie Kampmann Voyager 75,513%
-Semmieke Rothenberger Deinhard B 71,846% *
-Hannah Cichos Equestricons Lord Champion 74,590%
2. Nederland 221,513%
-Joelle Peters Haasendonck’s Sultan 71,487% *
-Lisanne Zoutendijk Champ of Class 75,821%
-Demy Kurstjens Kingsley Ciske 71,974%
-Febe van Zwambagt FS Dr. Watson 73,718%
3. Groot-Brittannië 219,667%