EK Herning: springruiters krabbelen op naar zesde plaats

Share
  • 21 augustus 2013 16:33

door: redactie, 21 augustus 2013 16:33

HERNING | Stegen.net | KNHS | ANP
De Nederlandse springruiters staan na het tweede onderdeel van de landenwedstrijd bij de Europese titelstrijd in het Deense Herning op de zesde plaats. Dat is een verbetering van drie posities ten opzichte van de eerste dag. Jeroen Dubbeldam (Utascha SFN) en Jur Vrieling (VDL Bubalu) bleven foutloos voor de formatie van bondscoach Rob Ehrens. Maikel van der Vleuten (Verdi) maakte één springfout, debutant Willem Greve (Carambole) twee.

Met het slotonderdeel van donderdag nog te gaan staat Nederland op 16,61 strafpunten. Groot-Brittannië leidt met 8,18. Dan komen Zwitserland en Frankrijk. De Duitsers moeten vooralsnog genoegen nemen met de vierde plaats.

Roger Yves Bost staat tweede met Castle Forbes Myrtille Paulois. ©Kit Houghton/FEI

Roger Yves Bost staat tweede met Castle Forbes Myrtille Paulois. ©Kit Houghton/FEI

Vrieling en Dubbeldam blijven kansrijk in het individuele klassement. Ze staan weliswaar 14e en 17e in de individuele rangschikking, maar slechts op respectievelijk 4,70 en 5,19 strafpunten van de Britse leider Ben Maher. Dat is net iets meer dan één springfout.

De Nederlandse formatie, Europees kampioen in 2007, is in Herning niet op volle sterkte. Marc Houtzager, Gerco Schröder en Leon Thijssen, normaal gesproken vaste krachten, ontbreken om uiteenlopende redenen.

Jur Vrieling met VDL Bubalu (archief). ©Jacob Melissen

Jur Vrieling met VDL Bubalu (archief). ©Jacob Melissen

Ehrens dacht niet dat het podium in de landenwedstrijd uit zicht is voor Oranje. ,,We zijn vandaag een beetje dichterbij gekropen en wie weet wat er nog mogelijk is. Het is nu gewoon een kwestie van keihard knokken. Het veld zit dicht bij elkaar. Als er in de volgende ronde een simpele proef staat verwacht ik niet veel verschuivingen. Zeer waarschijnlijk is het straks wat technischer en zwaarder en gaat er nog wel het nodige veranderen.”

Over de prestaties was Ehrens redelijk tevreden. ,,Het ging een stuk beter dan op de toch wat teleurstellende openingsdag. Vooral de foutloze ritten van Vrieling en Dubbeldam waren heel goed. Uiteindelijk sluiten we deze dag dan af met 4 strafpunten. Dat is heel redelijk.”

Net als het openingsparcours was ook de eerste manche van de landenwedstrijd niet bovenmatig zwaar gebouwd, wat tot uiting kwam in het relatief grote aantal van twintig foutloze ritten. Dat wordt mede veroorzaakt door het aantal deelnemende landen voor wiens ruiters het rijden van een EK feitelijk een te zware opgave is. De organisatie lijkt zich de kritiek die op de bodem werd geuit te hebben aangetrokken, want de bodem voelde vandaag duidelijk beter aan dan op de openingsdag.

Tussenstand individueel:

1. Ben Maher (Eng) – Cella (Cento x Chin Chin) – 0.00
2. Roger Yves Bost (Fra) – Castle Forbes Myrtille Paulois (Dollar du Murier x Grand Veneur) – 0.58
3. Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) – Casall Ask (Caretino x lavall I) – 1.63
11. Jur Vrieling – 4.70
14. Jeroen Dubbeldam – 5.19
30. Willem Greve – 10.72
37. Maikel van der Vleuten – 12.65

Tussenstand teams:

1. Groot-Brittanië – 8.18
2. Zwitserland – 8.45
3. Frankrijk – 11.14
4. Duitsland – 12.77
5. Zweden – 13.44
6. Nederland – 16.61