Goud voor Engeland, Nederlandse springruiters blijven zesde

Share
  • 23 augustus 2013 10:23

door: redactie, 23 augustus 2013 10:23

HERNING | Stegen.net | ANP
Ze waren zesde en ze bleven zesde. Er zat geen verbetering meer in voor de Nederlandse springruiters tijdens het EK. Dit ondanks foutloze rondes van Jur Vrieling (VdL Bubalu) en Maikel van der Veuten (VDL Groep Verdi).

De titel was voor Groot-Brittannië. De ploeg, aangevoerd door Ben Maher met zijn tot dusver formidabele merrie Cella, bleef Duitsland net voor. Scott Brash (Hello Sanctos) kon zich als laatste ruiter in de ring zelfs een springfout permitteren, maar moest doorgalopperen om binnen de toegestane tijd van 87 seconden te blijven. William Funnell (Billy Congo) en Michael Whitaker (Viking) completeerden het Britse team.

Het winnende Britse team op het EK in Herning.

Het winnende Britse team op het EK in Herning.

De Duitsers schoven op naar de tweede plaats door onberispelijk rijden van Daniel Deusser (Cornet d’Amour), Christian Ahlmann (Codex One) en Ludger Beerbaum (Chiara). Het brons was voor Zweden, met Rolf-Göran Bengtsson (Casall Ask) als grote man.

Vrieling gaf Ehrens en de zijnen hoop op een podiumplaats door alle hindernissen onaangeroerd te laten. Hij kreeg alleen een strafpunt wegens tijdsoverschrijding. Debutant Willem Greve presteerde naar behoren met Carambole. Hij kwam echter slecht uit bij de steilsprong na de sloot en tikte prompt een plank af. Ook bleef hij niet binnen de 87 seconden. Wel heeft de Groninger zich nu als enige Nederlander geplaatst voor de individuele eindronde. Vrieling staat nu negende in het klassement.

Nadat Van der Vleuten wel een 0-ronde had laten noteren, stond Jeroen Dubbeldam (Utascha SFN) voor de taak hetzelfde te doen. De routinier slaagde niet. Hij hoorde zelfs twee balken in het zand ploffen, de eerste pas toen hij al de lucht inging voor de tweede sprong van de dubbel.

Het uiteindelijke resultaat mocht dan tegenvallen, toch was Ehrens, die andere combinaties moest kiezen dat hij had gehoopt, best te spreken over de verrichtingen. ,,Alle landen die voor ons stonden hebben uiterst sterk gereden. We stonden zesde en we hadden maximaal een plaatsje op kunnen schuiven. Jammer dat we op de eerste dag steken hebben laten vallen. Toch ben ik dik tevreden hoe mijn ruiters en paarden hebben gestreden en gereden”, aldus Ehrens.

goud: Groot-Brittannië – 12.18
zilver: Duitsland – 12.77
brons: Zweden – 13.44
4. Frankrijk – 15.14
5. Zwitserland – 17.45
6. Nederland – 22.61

Tussenstand individueel (beste 25 naar finale)
1. Ben Maher (Eng) – Cella – 0.00
2. Roger Yves Bost (Fra) – Castle Forbes Myrtille Paulois – 0.58
3. Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) – Casall Ask – 1.63
9. Jur Vrieling – 5.70
26. Maikel van der Vleuten – 12.65
29. Jeroen Dubbeldam – 13.19
34. Willem Greve – 15.72