NIC Assen: Hester Klompmaker doorbreekt zegetocht James Robert Billington

Share
  • 13 oktober 2013 11:04

door: redactie, 13 oktober 2013 11:04

ASSEN | STEGEN.NET
Het was Hester Klompmaker die er zaterdagavond met Aimee voor zorgde dat James Robert Billington niet alle NIC Cups in zijn prijzenkast kon opbergen. Tijdens de finale van de NIC Cup voor ZZ-combinaties was het de blonde amazone uit Buitenpost die in de laatste rit van de barrage Billington naar het tweede plan verwees. Slechts anderhalve seconde was de in Nederlandse dienst rijdende Engelsman van de drieklapper af. Na zijn overwinningen in de M- en de Z-finales was hij in de TT Hall in Assen heel dicht bij de winst in de ZZ finale.

Van de vijftien finalisten wisten er zes tot de barrage door te dringen. Voor de eerste drie starters was er in die beslissende ronde geen succes weggelegd. Geen van de deelnemers bleef foutloos. Elina de Jong was de eerste die met Ashville (v. Guidam) alle balken liet liggen. Haar tijd was 41.72, een tijd die, gezien haar voorzichtige rit, voor verbetering vatbaar leek te zijn.

Hester Klompmaker pakte de overwinning in de ZZ-finale met Aimee.

Hester Klompmaker pakte de overwinning in de ZZ-finale met Aimee.
KITTY NIJHOLT

Dat klopte, want in de volgende barragerit reed James Robert Billington er bijna drie seconden af. Met Baltic VDL snelde hij rond in 38.98 en leek daarmee de basis te hebben gelegd voor zijn derde NIC Cup-zege deze week. Maar het pakte anders uit. Hester Klompmaker, die in het basisparcours ook al een van de snellere deelnemers was, liet zien dat de scherpe tijd van Billington toch niet scherp genoeg was.

,,Ik had echt niet verwacht dat ik er onder zou komen”, glunderde Klompmaker toen ze de ring uit kwam. ,,Billington had best snel gereden. Ik moest er flink aan trekken. Dit had ik echt niet verwacht.” Het verschil dat Klompmaker maakte was beduidend. Zeventiende van een seconde was de Friese amazone met Aimee sneller: 37.65. Om haar vreugde te tonen en het publiek te bedanken gooide Hester Klompmaker tijdens de ereronde haar bloemen richting tribune.

Vrijdag won James Robert Billington de NIC Cup in zowel de klasse Z als de klasse M. De Engelsman, die rijdt voor VDL Stud in het Friese Beers, zorgde voor een fraaie dubbelslag, waarbij zijn winst in de Z-finale, de Dream4kids Prijs, overtuigend was.

James Robert Billigton won twee finales. Met Doklahoma VDL was hij de beste in de klasse M. ©Roos Meertens

James Robert Billigton won twee finales. Met Doklahoma VDL was hij de beste in de klasse M.
ROOS MEERTENS

Na de foutloze openingsrit in de barrage zei Marcel de Boer vanaf zijn paard Cascalano (v. Celano): ,,Het kan wel vier seconden sneller.” De Boer had de klokken laten staan op 41.16. Prompt kwam in de volgende rit James Robert Billington in de ring en wat gebeurde? Hij door met vier seconden onder de tijd van De Boer. Met Celena VDL kwam de Engelsman uit op 37.20. De andere twee combinaties van de vier barragedeelnemers, kwam daar niet meer aan. Zij bleven in hun ritten ook niet foutloos.

De voorsprong van James Robert Billington in de finale van de klasse M was aanmerkelijk kleiner. Hij kwam in die wedstrijd om de Donateursprijs uit op 40.83 en dat was tweetiende van een seconde sneller dan Ernesto Canseco. Deze Italiaan, ook in Nederlandse dienst, kwam met Busquets (v Darko) tot 41.08. Het leidde er toe dat Billington met zijn 5-jarige merrie Doklahoma VDL (v. Baloubet du Rouet) de ereronde mocht leiden. Hij werd gehuldigd door de familie Warners uit Yde. Deze familie is al vele jaren donateur van het concours hippique NIC en heeft in het verleden zelfs een paard gefokt dat één van de rubrieken heeft gewonnen op het concours.