Column: “Invoering buitenrijpas is een onzalig plan”

Share
  • 17 januari 2014 10:37

door: Steven Stegen, 17 januari 2014 10:37

blokjeERMELO | STEGEN.NET | ANP
Door bezuinigingen die vanuit de overheid zijn opgelegd kan Staatsbosbeheer ruiter- en menpaden steeds moeilijker onderhouden. Daarom komt er mogelijk een ‘buitenrijpas’.

ruiterroute

Blijven er ruiterroutes? En blijven die gratis?

De KNHS is fel tegen de mogelijke sluiting van die routes door de bossen en start samen met Staatsbosbeheer een onderzoek naar de toekomst van de ruiterpaden. De invoering van een ‘buitenrijpas’ is voor de KNHS bespreekbaar, maar wel onder voorwaarden. Zo moet zo’n pas niet te duur worden en moeten de opbrengsten rechtstreeks ten goede komen aan het onderhouden en open houden van de routes.

Een column van Steven Stegen

Tegen betaling met je paard het bos in mogen? Komt er dan een slagboom met een scanner bij de ingang? In eerste instantie denk ik: zijn ze nu helemaal gek geworden! Maar als je er even wat langer over nadenkt zit er wel een zekere redelijkheid in. Als je met je auto de weg op gaat, dan betaal je ook voor het gebruik daarvan. Dus waarom niet voor je paard?

Aan de andere kant: is dan het hek niet van de dam? Dan kun je ook aan wandelaars een bijdrage vragen. En dan moet er ook een ‘wandelpas’ komen voor de vele honden die in de bossen lopen. En wat te denken van fietsers?

Het lijkt me dan ook een onzalig plan, zo’n ‘ruiterpas’. De bossen zijn er voor iedereen, er zijn wandelpaden, er zijn fietsroutes en ja, er zijn ook ruiterroutes en dat moet vooral zo blijven. Voorzieningen voor de maatschappij moeten betaald worden door diezelfde maatschappij, uit de algemene middelen dus.

Wat vind jij, reageren kan onder dit bericht als je ingelogd bent op Facebook.

Volg Stegen.net op Facebook.