Marlies van Baalen KNHS-kampioen zware tour met Miciano

Share
  • 2 maart 2014 17:35

door: redactie, 2 maart 2014 17:35

blokjeERMELO | STEGEN.NET | KNHS
De slotdag van het KNHS-kampioenschap dressuur leverde in de zware tour geen verrassing meer op. Marlies van Baalen uit Brakel gaf de leiding in de kür niet meer uit handen met Miciano (v. Medici). Met een overall score van 73,19 procent bleef ze de nummer twee Johan Rockx bijna vier procent voor.

Marlies van Baalen was zeer goed te spreken over haar paard. ,,Miciano deed, zoals altijd, erg goed zijn best. Toen ik de ring inging, voelde ik direct dat het soepel zou verlopen. Het was een gladde en foutloze proef.” Speciaal voor haar ruin liet Marlies muziek componeren door Joost Peters. Ze koos voor de swingende klanken van de saxofoon. ,,Ik word heel blij van deze muziek. Zodra ik de eerste tonen hoor, heb ik er zin in.”

Johan Rockx reed zijn paard Verdi de la Fazenda (v. Florett As) naar een einduitslag van 69,58 procent en een verdienstelijk tweede plaats. Het brons was voor Patrick van der Meer en Zippo (v. Rousseau). Hun optreden gedurende twee dagen was goed voor een percentage van 69,24 procent.

Supertrots

Marjan van der Jagt met Radetzky.

Marjan van der Jagt was supertrots op haar vierde plaats met Radetzky.

Een prachtige vierde plaats was er voor de Drentse Marjan van der Jagt en de aansprekende vos Jager’s Radetzky (v. Houston). De combinatie behaalde een eindscore van 66,05%. Van der Jagt liet op Facebook weten super tevreden te zijn. ,,Wat ben ik trots op onze kanjer! Gister riep ik voor de proef nog als ik bij de eerste tien eindig dan ben ik al heel blij!!! Werden we gister dus gewoon even vierde van Nederland tussen de ‘grote’ ruiters in de grand prix. Dat was natuurlijk al geweldig! Vandaag moesten de eerste acht geplaatsten nog de kur op muziek rijden. We moesten als laatste van start en jawel boven alle verwachtingen uit waren we ook 4e in de kur!! Wat als eindresultaat ook de vierde plek in de einduitslag opleverde en we dus ook nog mee mochten met de prijsuitreiking! Hoe stoer is dat!! Echt super trots!”

Daniëlle Heijkoop pakte de titel in de Lichte Tour. De Rotterdamse was zaterdag in de Prix St Georges proef ook al de beste en wist het succes op de slotdag in de kür op muziek door te zetten. Met Kingsley Badari (v. Gribaldi) zette ze een overweldigend percentage van 75,55 procent neer. Daarmee bleef ze de concurrentie ruim drie procent voor. ,,Dit was pas de tweede keer dat we een kur reden en in de overgangen zitten best wat risico’s. Bijvoorbeeld de pirouettes direct na de uitgestrekte galop. Maar Kingsley Badari kan het steeds makkelijker aan. We gaan nu langzaam werken aan de overstap naar de Grand Prix. Rustig aan hoor, ik wil geen haast maken.”

Marlies van Baalen en Patrick van der Meer wisselden in de finale van stuivertje. Waar Van Baalen op de eerste dag nog derde werd met Ratzinger (v. Ricardos), eindigde ze overall als tweede. Van der Meer zakte juist een plekje en reed zijn paard Floris van de Helle (v. Fiderhit) naar het brons.

ZZ-zwaar

Het ZZ-Zwaar werd gewonnen door Jasmien de Koeyer met TC Take It Easy (v. Florestan I). De pas 17-jarige amazone vocht zich in de kür op spectaculaire wijze terug. Na de eerste dag stond ze nog vierde, maar haar score van 72.09 procent in de finaleproef was goed genoeg voor de zege. ,,Dit had ik niet verwacht,” reageerde ze dolblij. ,,Ik kwam hier vanochtend met de hoop op brons en ga met het goud naar huis. Ongelofelijk.”

De kersverse kampioene was onder de indruk van het deelnemersveld. ,,De concurrentie was heel sterk en daarom had ik mij er op ingesteld dat ik puur voor ervaring mee zou doen. Ik rijd nog niet zo lang in de Subtop. Ik ging ook ontspannen de ring in. Mijn paard stond er vanaf het begin goed aan en we hebben geen enkele fout gemaakt. Volgens mij heeft dat ons uiteindelijk de winst opgeleverd.”

Ondanks dat Stephanie de Frel met Carstenwaard (v. Don Schufro) de kür won, eindigde ze in het eindklassement met een minimaal verschil van 0,13 procent op de tweede plaats. Manon Hylckama Vlieg en haar schimmelruin Archibald (v. Krack C) werden derde. De winnares van de eerste proef, Petra van Esch, haalde het podium net niet. Zij kreeg te kampen met spanning bij Fido Dido (v. Florencio).