Marlies van Baalen verovert twee KNHS-titels: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Marlies van Baalen verovert twee KNHS-titels: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

28 februari 2016 23:31 Uit Door redactie
Deel dit met je vrienden

ERMELO | STEGEN.NET | KNHS
Marlies van Baalen pakte op het KNHS Indoorkampioenschap Subtop de dubbel door met Ratzinger de Zware tour (Grand Prix) en met Dion Johnson de Lichte tour te winnen. ,,Bizar. Dit is geloof ik nog nooit gebeurd”, reageert de kampioene blij.

Madeleine Witte-Vrees (Schijndel) zat Van Baalen op de hielen met haar talentvolle negenjarige Cennin. Lynne Maas (Schiedam) won de Kür op Muziek als tweede onderdeel van het kampioenschap en veroverde het brons.

KNHS-kampioenschap. Marlies van Baalen met Ratzinger. foto: dressuurstal Van Baalen

Marlies van Baalen is met Ratzinger KNHS-kampioen in de zware tour (archief).
DRESSUURSTAL VAN BAALEN

,,Ik ben er zo ongelooflijk blij mee”, is de eerste reactie van Marlies van Baalen na de winst met haar ruin Ratzinger in de zware tour op het KNHS Indoorkampioenschap subtop dressuur in Ermelo. ,,Ik ben heel blij met de piaffe en de draf, daar hadden we heel veel over. Alleen met de galopchangementen wilde het vandaag niet lukken. Dat was het verschil met Drachten een paar weken geleden, toen wonnen we met 76 procent. Ik kreeg de spanning er gewoon niet af bij Ratzinger. Hij kan het wel hoor. Gewoon rustig door oefenen.”

Twee titels
Eerder op de dag won Marlies de Lichte Tour met Dion Johnson. ,,Ik heb nog nooit twee titels gewonnen, gewoon bizar. Dit is geloof ik nog nooit gebeurd”, zegt Van Baalen. ,,Twee jaar geleden won ik met Michiano en vorig jaar was ik tweede in de zware tour met Zigeuner.”

Lynne Maas won de Kür op muziek met Zamora. Zelf was de amazone uit Schiedam ontevreden over de proef op de eerste dag. ,,Ik had mijn concurrenten gezien en dacht, ik ga er over heen. Maar daardoor kregen we teveel spanning.” Het brons was het resultaat in het kampioenschap.

Spanning was ook het woord dat past bij de Kür op Muziek van Madeleine Witte-Vrees en Cennin, die na de eerste dag aan de leiding gingen. ,,Cennin schrok van de muziek. Dit is pas zijn derde Grand Prix wedstrijd en dit was de eerste Kür op Muziek op Grand Prix niveau. Ik had met mijn trainster Anky van Grunsven afgesproken om de eerste proef op safe te rijden en er vandaag een tandje bij te doen. Ik ben teleurgesteld, maar weet dat Cennin nog veel beter kan. Hij kan echt alles.”

ZZ-zwaar
Arthur van Rooij en zijn Cupido behaalden de vierde titel op rij. Nu was het raak in de ZZ-zwaar. ,,Dit is onze vierde titel op rij. Z1, Z2, ZZ-licht en vandaag ZZ-zwaar”, vertelt Van Rooij. ,,Ik was vandaag echt gespannen. Het losrijden ging beter dan gisteren en in de proef liep Cupido heel stabiel. Ik miste een galopwissel in de proef maar verder liep het goed. Ik heb het me zo moeilijk mogelijk gemaakt door een proef te rijden met een hoge moeilijkheidsgraad. Daar houden de juryleden van.”

Ondanks dat de negenjarige ruin Cupido, die Van Rooij samen in eigendom heeft met de fokker Stal Eikenhorst, te koop is heeft Arthur wel een doel met de sterke bruine nakomeling van Johnson. ,,Ik hoop over een jaar de overstap naar de zware tour te maken. De galopwissels om de pas kent hij al en ook de piaffe en passage gaan goed.”

U25
Stephanie Kooijman pakte met Winston de KNHS-titel in de U25. ,,Ik ben er zo blij mee. Het blijft toch spannend. Je werkt er naar toe, maar ik verwachtte het niet. Winston heeft een heel makkelijk karakter, de kunst is om hem te motiveren en fit te houden. Gisteren ging het al goed, zeker in de piaffe en passage. Vandaag lukte dat ook. Gisteren had ik drie grote fouten in mijn proef, vandaag maar een. Ik train nu bij Alex van Silfhout en Ad Groenendijk. We trainen nu wat felller en met meer pit.”

In juni is het eerste Europees Kampioenschap voor de U25, proeven op Grand Prix niveau voor ruiters en amazones onder de 25 jaar. ,,Eerst durfde ik daar niet over na te denken, nu is het wel een doel om het EK te rijden”, laat Stephanie weten, die met Winston al meerdere EK’s bij de jeugd reed.

 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap Zware Tour
  1. Marlies van Baalen (Brakel), Ratzinger (v.Ricardos), 71.277
  2. Madeleine Witte-Vrees (Schijndel), Cennin (v.Vivaldi), 70.932
  3. Lynne Maas (Schiedam), Zamora (v.Krack C), 70.527
 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap Lichte Tour
  1. Marlies van Baalen (Brakel), Dion Johnson (v.Johnson), 74.565
  2. Thamar Zweistra (Schore), Hexagon’s Denzel (v.Zidane), 71.179
  3. Saskia Maertens (Asten), Legend of Loxley (v.Lord Loxley), 69.374
 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap U25
  1. Stephanie Kooijman (Dordrecht), Winston (v.OO Seven), 71.255
  2. Anne Meulendijks (Heeze), MDH Avanti (v.United), 70.730
  3. Maxime van der Vlist (Baarle Nassau), Bailey (v.Negro), 69.580
 • Uitslag KNHS Indoorkampioenschap ZZ-zwaar
  1. Arthur van Rooij (Sint Michielsgestel), Cupido (v.Johnson), 74.736
  2. Theo Hanzon (Sint Oedenrode), Eddieni (v.Johnson), 72.679
  3. Jeroen Okkema (St. Willebrord), Ducati (v.Don Crusador), 70.127