Maikel van der Vleuten zeker van plaats in finale wereldbeker Lyon

  • 20 april 2014 11:31
door: redactie, 20 april 2014 11:31

blokjeLYON | STEGEN.NET | ANP | HORSES
Maikel van der Vleuten neemt ook na het tweede onderdeel van de wereldbekerfinale in Lyon de zevende plaats in het algemeen klassement in. Met VDL Groep Verdi NOP eindigde hij zaterdag op de tiende plaats in de overvolle barrage. Daarmee stelde de combinatie een startbewijs veilig voor de grote finale op zondag. Steve Guerdat en Patrice Delaveau staan aan kop in het klassement.

Van der Vleuten bleef twee keer foutloos. Het tweede onderdeel werd gewonnen door Kent Farrington op Voyeur. Het parcours werd door 21 combinaties foutloos afgelegd en dat kwam parcoursbouwer Frank Rothenberger op kritische vragen te staan. Volgens Rothenberger was vooral de veel te ruime tijd de reden voor de hausse aan foutlozen. ,,Ik wilde na de eerste starter al dat de tijd scherper zou worden gesteld, maar de jury wilde daar niet aan”, aldus de boze parcoursbouwer.

Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi NOP. ©FEI/Arnd Bronkhorst

Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi NOP.
©FEI/Arnd Bronkhorst

FEI-official John Roche daarover tegen Horses.nl: ,,Er is helemaal niets nieuws onder de zon. Na het uitmeten van het parcours volgens de ideale lijn, stelt de parcoursbouwer de gevraagde snelheid van de paarden in, bijvoorbeeld 350 meter per minuut. Daarna kán de jury in samenspraak met de parcoursbouwer ingrijpen, nadat enkele combinaties het parcours hebben gesprongen. Maar van deze mogelijkheid wordt de laatste jaren veel misbruik gemaakt. Vandaag besloot de jury om zich aan de regels te houden en niet in te grijpen. Dat is alles.”

Olympisch kampioen en leider in het klassement Steve Guerdat mengde zich ook in de discussie. ,,Is deze finale het goede moment om te beginnen met het strikt naleven van de regels? Wat is nou belangrijker, een normaal aantal barrageruiters of het strikt naleven van regels? Een parcoursbouwer als Frank Rothenberger kent ons en de sport beter dan alle juryleden bij elkaar.”

In het algemeen klassement leiden de Zwitserse olympisch kampioen Steve Guerdat en de Fransman Patrice Delaveau. Daniël Deusser staat derde en Maikel van der Vleuten blijft zevende.

Tussenstand na twee onderdelen:
1. Steve Guerdat (0)
1. Patrice Delaveau (0)
3. Daniel Deusser (2)
4. Ludger Beerbaum (4)
4. Beezie Madden (4)
4. Pius Schwizer (4)
7. Maikel van der Vleuten (5)
7. Christian Ahlmann (5)