Marieke van der Putten laat titel lichte tour niet glippen

Marieke van der Putten laat titel lichte tour niet glippen

3 augustus 2014 10:49 Uit

Door redactie
 
Leestijd: 3 minuten

blokjeHOOFDDORP | STEGEN.NET | KNHS
Marieke van der Putten heeft haar voorsprong in de lichte tour tijdens het NK-dressuur niet meer uit handen gegeven. De amazone uit Heemskerk werd kampioen met de getalenteerde Zip-a-Way Texel (v. Krack C).

Het was na twee zeges in de aan de finale voorafgaande wedstrijden geen verrassing meer dat Marieke van der Putten de titel zou opeisen. Diederik van Silfhout uit Lunteren legde gedecideerd beslag op de tweede plaats met de eveneens zeer aansprekende Anoraline (v. Samba Hit), terwijl Manon Hylckama Vlieg (Koedijk) zich met Archibald (v. Krack C) na een teleurstellende tweede wedstrijd, waarin zij als twaalfde eindigde, terugvocht naar de bronzen medaille in de eindstand.

podium lichte tour NK-dressuur

Het podium bij de lichte tour, met middenin Marieke van der Putten.
JACOB MELISSEN

Dankzij de drie zeges in de drie wedstrijden die meetelden voor het KNHS-Kampioenschap had Marieke van der Putten een voorsprong opgebouwd van ruim acht procent op de als tweede eindigende Van Silfhout. ,,We hadden een paar spanningsfoutjes in de kür. Ik was zelf ook wel iets gespannen, mede omdat deze wedstrijd de eerste wedstrijd was waar we in drie dagen drie wedstrijden reden en het was bovendien onze eerste kür. Als Zip-a-Way Texel gespannen wordt is dat soms best moeilijk om het in goede banen te leiden.”

Van de Putten heeft de 10-jarige Zip-a-Way Texel helemaal zelf tot dit niveau opgeleid. De eigenaren zijn Hans Peter Minderhoud, Edward Gal, Nicole Werner en de fokker, de familie Van der Linden. ,,Ik weet niet hoe lang ik Zip-A-Way nog kan blijven rijden, maar ik hoop dat ik de kans krijg het paard zelf op te leiden tot Grand Prix niveau. Ik ga thuis rustig doortrainen en ga pas Grand Prix met hem starten, als hij er helemaal klaar voor is. Bij dit paard liggen goed en fout heel dicht bij elkaar en hij kan enorm snel exploderen. Daarom hoop ik dat ik met hem door kan blijven werken tot we nog meer een combinatie zijn. Het is een geweldig paard met een enorme souplesse en kracht. Hij draaft nog helemaal op zijn eigen wijze, maar ben er van overtuigd dat we dat nog mooier kunnen laten zien als ik er zelf meer aan kan blijven rijden”, vertelde een opgetogen winnares.

Ook Diederik van Silfhout was blij. ,,Ik kreeg gisteren in de Grand Prix echt een mokerslag te verwerken. Arlando NH NOP leek in een keer heel vermoeid. Ik wist niet wat me overkwam en heb zelfs op enig moment overwogen om halverwege de rit de strijd te staken. We hebben de hengst na de wedstrijd direct naar huis gebracht en vanochtend licht gelongeerd. Toen leek hij weer fit. Ik ga hem morgenochtend eerst even licht werken en hoop dat hij dan goed aanvoelt en mee kan naar de Kűr”, aldus Van Silfhout.

In het KNHS-Kampioenschap had hij zich met de merrie Anoraline weer helemaal hersteld en toonde de jury een zeer aansprekende kür. ,,In de eerste wedstrijd van dit kampioenschap was de merrie heel mooi en vlug, maar op de tweede dag was zij iets gespannen op het voorterrein. Daarom bleef ik toen iets van de moeilijke onderdelen weg, waardoor we net niet dat konden laten zien wat we wilden. Vandaag pakte Anoraline super goed aan. Zowel op het voorterrein als in de ring. Daardoor heb ik deze Kűr kunnen rijden zoals ik hem had willen rijden, met een tweede plek in de wedstrijd en in de eindstand als resultaat.”

Manon van Hylckama Vlieg was dik tevreden met haar bronzen medaille in dit kampioenschap met Archibald. ,,Ik heb vandaag heel fijn gereden, net als in de Prix St Georges. In de tweede wedstrijd, de Intermédiaire I, ging duidelijk minder. Daarin volgen de onderdelen elkaar heel snel op en het is net of mijn paard dat nog niet helemaal kan verwerken. In de Prix St. Georges heb je langere lijnen en die heb ik ook in de Kűr ingebouwd.”