Marjan Hooge en Jive: Drentse dressuurtitel met hindernissen

Share
  • 10 augustus 2014 10:57

door: Steven Stegen, 10 augustus 2014 10:57

blokjeDE WIJK | STEGEN.NET
Marjan Hooge is met Jive (v. Jazz) Drents kampioen in de ZZ-licht geworden. Voor de amazone uit Ees was het een titel met hindernissen, maar daardoor meer verdiend dan ooit. Het verschil met de nummer twee, Floor Vos en Catilia, was groot. Nicole de Leeuw werd kampioen in de Z2 met haar eigen fokproduct Duvel.

Marjan Hooge en Jive tijdens de prijsuitreiking.

Marjan Hooge en Jive tijdens de prijsuitreiking.
STEVEN STEGEN

Marjan Hooge had zich ingeschreven voor de Z2, maar ze bleek daarin met Jive niet te mogen starten, vanwege het wedstrijdverleden bij de Junioren. Na de nodige telefoontjes met de KNHS in Ermelo bleek Hooge wel in de hogere ZZ-licht te mogen rijden. En daarin manifesteerde ze zich opvallend sterk. Gelijk in de selectieproef op vrijdag kwam de combinatie aan kop en ook de proef op zaterdag en de kür werden ruim gewonnen.

Marjan Hooge met Jive

Marjan Hooge rijdt Jive naar de Drentse titel.
STEVEN STEGEN

Hooge moest natuurlijk improviseren, maar bleef daar opvallend nuchter onder. Ze reed de op het laatste moment aangereikte kür van Paulien Alberts en BB King alsof ze nooit anders had gedaan. ,,Nee, ik ben er helemaal niet nerveus van geworden. Gelukkig kan ik een proef heel snel uit m’n hoofd leren. Dat gaat me sneller af dan het leren op school”, lachtte Hooge ontspannen. De jury was lovend over haar optreden. ,,Ze sprong er echt uit”, aldus Mirjam Drenth. ,,Het was jammer dat een pirouette mislukte, maar gezien de voorgeschiedenis is dat misschien niet zo vreemd. De harmonie tussen amazone en paard sprak mij zeer aan.”

Floor Vos pakte de tweede plaats met de nog jonge merrie Catilia en daar was de amazone uit Valthe bijzonder gelukkig mee. ,,Ik ben zeer tevreden! Het was voor de merrie nog maar de derde keer dat ze op dit niveau liep.” Catilia maakte vrijdag in de selectieproef een nog wat matte indruk. Zaterdag stond de merrie er veel scherper voor. Maaike Hofman eindigde als derde met de mooie voormalige dekhengst Polansky. Verrassend was de knappe vierde plaats van Anneke Roos. Ze combineert haar gezin met drie kinderen en het melkveebedrijf met paardrijden en maakte een goede indruk met Ricardo.

Nicole de Leeuw werd Z2-kampioen met Duvel

Nicole de Leeuw werd Z2-kampioen met Duvel.
STEVEN STEGEN

In de Z2 ontliepen de finalisten elkaar minder. In de kür werd het zelfs nog ongekend spannend door de prima proef die Krista Lensing neerzette met Cacharel van de Bakkershoeve. Ze werd daarvoor beloond met 69.00% en werkte zich daarmee op naar de reservetitel.

Nicole de Leeuw liet zich niet van de eerste plaats verdrijven. De amazone uit Ruinen kwam in de kür, die ze met hulp van Trea Mulder samenstelde, tot de derde plek, maar had zaterdag in de gewone proef een beslissende voorsprong opgebouwd met haar zelfgefokte Duvel (v. Florencio). De Leeuw was meer dan tevreden. ,,Het was pas z’n eerste keer op Z2-niveau. Het paard is nog maar zes jaar, ik had hier wel op gehoopt, maar had het niet verwacht”, aldus de leerling van Christa Larmoyeur.

Ellen Wynia

Ellen Wynia presteerde opvallend sterk. De amazone uit Steenbergen werd in de Z1 kampioen met de bekende Chakakahn (v. Sir Donnerhall). Wynia is met Chakakahn gestaag op weg naar de top en gunt hem de tijd om uit te groeien. De combinatie bleef de nummer twee, Nienke Limburg met Brinkhof’s Bojangles, ruim een procent voor. Ina Beuving werd met Doris Day – Sollenburg derde.

Ellen Wynia met haar twee kampioenen.

Ellen Wynia met haar twee kampioenen.
FACEBOOK / ELLEN WYNIA

Voor Ellen Wynia was de koek daarmee nog niet op, want ze werd ook kampioen in de L2 met Hws Elgar (v. Florencio). Het was een spannende strijd, waarbij Petra Komduur met Eros maar net werd verslagen. Ook in de M2 ontliepen de prijswinnaars elkaar maar weinig. Liset Bakker kwam hier aan kop met Baie Rose ST. In de M1 ging de titel naar Francis Turkensteen en Enieta (v. Johnson). De score van Turkensteen mocht er zijn: 69.67%.

De Z2 voor pony’s werd gewonnen door Maaike ten Hoor met Lemniscaat Rapsodie. Ze behaalde dezelfde gemiddelde score als de nummer twee, Michelle Berends met Hemmingway. De hogere waardering van de jury bij C pakte uit in het voordeel van Ten Hoor. Romy Vreugdenhil pakte de ponytitel in de Z1 met Vreugdehoeve’s Patrick. Bij de kleine pony’s Z1/Z2 won Christel Hartlief met Cee Jay.

ZZ-licht
1. Marjan Hooge, Jive, (67.29%) – 66.86% – 74.88% = 141.74
2. Floor Vos, Catilia, (62.86%) – 65.43% – 64.44% = 129.87
3. Maaike Hofman, Polansky, (63.29%) – 64.00% – 65.00% = 129.00
4. Anneke Roos, Ricardo, (63.57%) – 63.43% – 63.13% = 126.56

Z2
1. Nicole de Leeuw-Vonk, Duvel, (67.21%) – 67.50% – 64.19% = 131.69
2. Krista Lensing, Cacharel van de Bakkershoeve, (63.97%) – 60.88% – 69.00% = 129.88
3. Arie de Best, Brian, (64.71%) – 58.68% – 65.00% = 123.68
4. Diana Koopmans, Chicago, (64.12%) – 62.35% – 61.19% = 123.54

[wppa type=”thumbs” album=”14″ size=”auto”]Any comment[/wppa]