Bertram Allen: ‘De stap naar Duitsland was groot’

  • 10 november 2014 21:12

door: redactie, 10 november 2014 21:12

Terwijl leeftijdsgenoten zich voorzichtig wagen aan de overgang van Junioren naar Young Riders-niveau, zegeviert Bertram Allen (19) op vijfsterrenniveau. Hij werd zevende op de Wereldruiterspelen en won dit jaar met zijn schimmelmerrie Molly Malone V twee van de zwaarste Grand Prix’ van Europa. Als klap op de vuurpijl schreef hij gisteren tijdens zijn wereldbekerdebuut in Verona op naam.

Bertram Allen met Molly Malone

Dat maakte Hoefslag nieuwsgierig naar het verhaal van de jonge Ierse ruiter. Op de vraag waarom zijn carrière in zijn sneltreinvaart gaat, zegt Allen: ,,Zoals veel kinderen in Ierland ben ik al vroeg begonnen met rijden. Ik weet niet hoe dat komt. Bij ons is het gebruikelijk zo jong mogelijk op een pony te stappen. Dat begon met wat lesjes. Niet veel later klom ik thuis op een pony. Gewoon op beginnersniveau. Tot ik mee kon doen aan de eerste wedstrijden voor bijvoorbeeld twaalf- en veertienjarigen kinderen. Ik had het geluk dat ik een stel goede pony’s had waarmee ik goed mee kon doen.”

Op zijn zestiende verruilde de jonge springruiter thuisland Ierland voor Hünxe in Duitsland; een grote stap op die leeftijd. ,,Vanuit hier kon ik wat mooie wedstrijden in Europa rijden. In het begin was de stap van Ierland naar Duitsland wel erg lastig. Ik had moeite me verstaanbaar te maken en kende hier haast niemand. Ik maakte thuis mijn schoolwerk en de rest van de dag was ik met de paarden bezig. De stap was groot. Maar voor mijn springcarrière wel cruciaal.”

Het hele interview lees je in Hoefslag 11

(Auteur: Chris de Heer, foto: Remco Veurink)

Dit is een extern bericht uit de rss-feed, lees het hele artikel bij : Hoefslag